30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Zvláštní uvedení

Hermína Týrlová (2017) 5

Česká republika | 2017 | 60 min.

Příběh první dámy animovaného filmu, jež celý svůj život zasvětila dětské tvorbě. Snímek představuje vnitřní vývoj animační poetiky Hermíny Týrlové se zvýrazněním estetických i technologických problémů řady experimentů, u nichž stála i ve světovém kontextu jako první. Pro svá díla si sama volila náměty, psala scénáře a mnohdy i vyráběla rekvizity. Vyzkoušela celou škálu materiálů – od dřeva přes plast, vlnu, kámen, modurit, textilie až po vizovické pečivo. Ústřední linií vyprávění se stává právě animační specifikum její tvorby blízké dětskému světu, podpořené také rekonstrukčními scénami vzniku animací děl, které byly oceněny na nejvýznamnějších mezinárodních festivalech…

ZeměČeská republika
Rok2017
Délka60 min
Věková skupina5
JazykČeština
TitulkyAnglické
Režie Pavel Jirásek
Scénář Pavel Jirásek
Kamera Petr Vejslík
Hudba Zdeněk Liška
Střih JIří Mikula
Kontakt martin.polak@ceskatelevize.cz

Biografie

Pavel Jirásek (1963) Scenárista, režisér, hudebník i literát. Studoval estetiku a hudební vědu na Masarykově univerzitě v Brně. Ve spolupráci s ČT realizoval kulturní revue a magazíny, např. Salon, Notes či Styl. Vytvořil řadu portrétů či krátkých dokumentů z oblasti umění, kultury a společnosti. Režíroval též hudební či divadelní záznamy.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.