30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Dokumentární film

Normální autistický film (2016) 14

Česká republika | 2016 | 90 min.

Děti s autismem netrpí nevyléčitelnou chorobou. Trpí tím, že jako tzv. neurodiverzní lidé žijí ve světě, který je nastaven pro tzv. neurotypické. S tímto pojetím se režisér pustil do řady živých setkání s dětmi a mladými lidmi, kterým byl diagnostikován Aspergerův syndrom. Dává jim možnost svobodně vyjádřit svůj vztah ke světu a k sobě samým stejně jako to, co je odlišuje od v. normálního. Přivádí nás do společnosti zábavných, fascinujících lidí, kteří často trpí, protože jsou označeni jako zdravotně postižení. Filmová exkurze do světa autismu znovu definuje zdánlivě pevné hranice mezi tzv. jinakostí a normálností.

ZeměČeská republika
Rok2016
Délka90 min
Věková skupina14
JazykČeština
TitulkyAnglické
Režie Miroslav Janek
Scénář Miroslav Janek
Kamera Miroslav Janek
Střih Tonička Janková
Kontakt Mimesis Film

Biografie

Miroslav Janek (1954) Český režisér dokumentárních filmů. Začínal jako amatérský filmař, v emigraci v USA spolupracoval s mnoha dokumentaristy. Po návratu do ČR natočil řadu oceňovaných snímků – např. Nespatřené (1996), Chačipe (2005), Občan Havel (2008), Nachové plachty (2001), Umanutá (2012), Olga (2014) či Filmová lázeň (2015).

Dokument, Psychologie, Psychické zdraví

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.