30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Zvláštní uvedení - Karel Zeman

Baron Prášil (1961) 12

Československo | 1961 | 87 min.

Snímek inspirovaný životem aristokrata, cestovatele a dobrodruha Karla Friedricha Hieronyma von Münchhausena, v českém prostředí známého jako baron Prášil. Příběhy muže, který rád bavil posluchače neuvěřitelnými historkami z období své vojenské služby, sepsali už koncem 18. století němečtí spisovatelé Rudolf E. Raspe a Gottfried A. Bürger, který historky o bitvách s osmanskými Turky i o neobvyklých způsobech dopravy barona Prášila ještě přikrášlil. Karel Zeman do svého příběhu zapojil postavu astronauta Toníka, soudobého hrdinu, a postavil tak do opozice vědu a fantazii, jež není spoutána žádnými pravidly ani fyzikálními zákony. Toník se s Prášilem vydává z Měsíce na nebezpečnou cestu, při které zažívají neskutečná dobrodružství. Astronaut při nich navíc pozná svoji lásku, krásnou sultánovu zajatkyni Biancu…

ZeměČeskoslovensko
Rok1961
Délka87 min
Věková skupina12
JazykČeština
TitulkyAnglické
Režie Karel Zeman
Scénář Karel Zeman, Josef Kainar, Jiří Brdečka
Kamera Jiří Tarantík
Hudba Zdeněk Liška
Střih Věra Kutilová
Kontakt Muzeum Karla Zemana z. ú.

Biografie

Karel Zeman (1910–1989), světově proslulý český režisér a výtvarník, pracoval jako reklamní kreslíř a návrhář, než zakotvil ve zlínském filmovém studiu. Zájem o loutkové divadlo a fantastické příběhy přetavil do svébytného trikového a animovaného filmu, přičemž kombinoval formy i techniky jejich zpracování. Mezi uznávaná díla např. patří Vánoční sen (1945), Cesta do pravěku (1955), Vynález zkázy (1958), Baron Prášil (1961), Pohádky tisíce a jedné noci (1974) či Čarodějův učeň (1977).

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.