30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Dny německé kinematografie

Plechový bubínek (1979) 17

Německo, Francie, Polsko, Jugoslávie | 1979 | 150 min.

Tříletý Oskar dostává od své německé venkovské rodiny ke třetím narozeninám zbrusu nový plechový bubínek. V tu chvíli si slíbí, že než dospět do jednoho z ubohých lidských exemplářů, které vidí kolem sebe, radši nikdy nevyroste. Ve chvíli, kdy je pro něj okolní svět nesnesitelný, začne bouchat kladivem do bubnu. Na jakýkoliv pokus odebrat mu hračku Oskar reaguje vřískotem, který rve uši a rozbíjí sklo. Na pozadí událostí v Německu ve 30. a 40. letech 20. století je Oskarova neutuchající hra na buben odrazem rozzlobeného svědomí světa, jež naprosto zešílel.

ZeměNěmecko, Francie, Polsko, Jugoslávie
Rok1979
Délka150 min
Věková skupina17
JazykNěmčina
TitulkyAnglické, české
Režie Volker Schlöndorff
Scénář Jean-Claude Carrière, Volker Schlöndorff
Kamera Igor Luther
Hudba Maurice Jarre
Střih Suzanne Baron
Kontakt Seitz GmbH

Biografie

Volker Schlöndorff (1939) patří k vůdčím osobnostem hnutí Nového německého filmu. V Paříži absolvoval politologii a filmová studia. Ve své tvorbě se zabývá jak adaptacemi literárních předloh, tak současností. Debutoval snímkem Mladý Törless (Der Junge Törless, 1966). Z režisérových slavných děl jmenujme např. Rána z milosti (Der Fangschuß, 1976), Plechový bubínek (Die Blechtrommel, 1979), Netvor (Der Unhold, 1996), Devátý den (Der neute Tag, 2004) či Diplomacie (Diplomatie, 2014).

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.