30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Dny německé kinematografie

Kabinet doktora Caligariho (1920) 15

Německo | 1920 | 71 min.

Muž jménem Francis vypráví příběh o svém nejlepším příteli Alanovi a jeho snoubence Jane. Alan přichází na pouť, kde potkává doktora Caligariho, jehož atrakcí je náměsíčný César, který umí předpovídat budoucnost. Když se ho Alan zeptá, kolik mu zbývá života, César odpoví, že pouze čas svítání. Proroctví se vyplní ve chvíli, kdy je Alan zavražděn. César je hlavním podezřelým. Vloudí do ložnice Jane a unese ji. Pronásledován davem umírá vyčerpáním. Mezitím policie objeví v Césarově kabinetě figurínu a Caligari je na útěku. Francis pronásleduje Caligariho až do psychiatrické léčebny. Tam zjistí, že je jejím ředitelem! Nebo to tak není?

ZeměNěmecko
Rok1920
Délka71 min
Věková skupina15
JazykNěmčina
TitulkyČeské
Režie Robert Wiene
Scénář Carl Mayer, Hans Janowitz
Kamera Willy Hameister
Kontakt Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung

Biografie

Robert Wiene (1873–1938) se řadí k významným tvůrcům německého němého filmu. Studoval práva, k filmu přešel od divadla. Po řadě realizací prorazil hororem Kabinet doktora Caligariho (Das Kabinet des Doctor Caligari, 1920). Z desítek jeho dalších snímků jmenujme díla Raskolnikov (Raskolnikow, 1923), Orlakovy ruce (Orlacs Hände, 1924) či Růžový kavalír (Der Rosenkavalier, 1925). Wiene později natáčel i zvukové filmy, debutoval dramatem Dvojí život (Der Andere, 1930).

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.