30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Dny německé kinematografie

Good Bye, Lenin! (2003) 15

Německo | 2003 | 121 min.

Říjen roku 1989 nebyl právě nejvhodnějším časem pro upadnutí do kómatu, tedy aspoň pro občany Východního Německa. A přesně to se stalo Alexově matce, nadšené zastánkyni socialismu. Když se o osm měsíců později probudí, Alex stojí před velkým problémem. Její srdce je tak slabé, že by ji mohl zabít sebemenší šok. A co by Alexovu matku mohlo šokovat víc než pád Berlínské zdi a konečné vítězství kapitalismu v jejím milovaném Východním Německu? Aby Alex matku zachránil, udělá z jejich společného bytu ostrůvek minulosti, jakési muzeum socialistické éry, kde si bude jeho matka připoutaná na lůžko užívat milosrdné nevědomosti a žít v přesvědčení, že se nic nezměnilo. Alexovi jeho plán nějakou dobu vychází, ovšem jen do té doby, než se matka začne cítit líp a odhodlá se znovu postavit na vlastní nohy.

ZeměNěmecko
Rok2003
Délka121 min
Věková skupina15
JazykNěmčina
TitulkyAnglické, české
Režie Wolfgang Becker
Scénář Bernd Lichtenberg, Wolfgang Becker
Kamera Martin Kukula
Hudba Yann Tiersen
Střih Peter R. Adam
Kontakt Goethe-Institut Tschechische Republik

Biografie

Wolfgang Becker (1954) je scenárista, režisér a producent. Berlínskou filmovou a TV akademii DFFB absolvoval celovečerním snímkem Motýli (Schmetterlinge, 1986), za který posbíral významná ocenění. Prosadil se pak zejména komediálními dramaty Život – stavba povolena (Das Leben ist eine Baustelle, 1997) a Good Bye, Lenin! (2003). Přispěl též do povídkového filmu Německo 09 (Deutschland 09, 2009). Jeho zatím poslední realizací je drama Já a Kaminski (Ich und Kaminski, 2014).

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.