30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Panoráma

Památkáři (2014) 15

USA | 2014 | 119 min.

Film podle skutečné historie vypráví o největším lovu pokladů v historii. Památkáři jsou méně známou vojenskou jednotkou, která působila během světové války. Jejím úkolem bylo najít, zachránit a vrátit evropské umělecké poklady, které naloupili nacisté v jimi obsazených zemích – od děl Michelangela a Da Vinciho až po van Eycka a Vermeera. Byl to téměř nesplnitelný úkol, který se často odehrával za nepřátelskými liniemi a pod palbou německé armády, která měla rozkazy tyto poklady zničit, aby po pádu říše nezůstalo nic. Těchto sedm vojáků – původně ředitelů galerií, kurátorů a historiků umění – bojuje s časem, aby zabránilo zničení dokladů staleté evropské kultury.

ZeměUSA
Rok2014
Délka119 min
Věková skupina15
JazykAngličtina
TitulkyČeské
Režie George Clooney
Scénář George Clooney, Grant Heslov
Kamera Phedon Papamichael
Hudba Alexandre Desplat
Střih Stephen Mirrione
Kontakt Cinemart

Biografie

George Clooney (1961) je americký herec, režisér i producent. Prosadil se zejména v TV seriálu Pohotovost (Emergency Room, 1994–1999), zazářil pak v celovečerních filmech Syriana (2005), Michael Clayton (2007), Gravitace (Gravity, 2013) ad. Jako režisér debutoval snímkem Milujte svého zabijáka (Confessions of a Dangerous Mind, 2002), dále natočil např. dramata Dobrou noc a hodně štěstí (Good Night, and Good Luck, 2005) či Den zrady (The Ides of March, 2011).

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.