30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Československá kinematografie: Filmy mého dětství, Československá kinematografie: Filmová hudba

Perinbaba (1985) 8

Německo, Slovensko | 1985 | 89 min.

Na začátku zachrání Paní Zima malého Jakubka ze spárů smrti, protože se jí líbí, že se nebál ani samotné zubaté. Vezme jej k sobě, aby jí pomáhal natřásat velkou peřinu, kterou dělá na zemi sníh. Přes neplechy, které rozpustilý chlapec působí (třeba chumelenici na poušti), má kouzelná Perinbaba Jakuba ráda a pomáhá mu i poté, co opustí její sídlo a vydá se mezi lidi, kam jej přitahuje láska ke krásné Alžbětce. Než však budou moci vystrojit svatbu, čeká Jakuba i Alžbětku nejedno trápení se zlou macechou a její dcerou Dorou. A také se smrtí, která po Jakubovi stále pase.

ZeměNěmecko, Slovensko
Rok1985
Délka89 min
Věková skupina8
JazykSlovenština
TitulkyBez titulků
Režie Juraj Jakubisko
Scénář Ľubomír Feldek, Juraj Jakubisko
Kamera Jozef Šimončič
Hudba Petr Hapka
Střih Patrik Pašš
Kontakt SFÚ

Biografie

Juraj Jakubisko (1938) Slovenský režisér, scenárista a kameraman. Absolvoval FAMU. Debutoval snímkem Kristove roky (1967). Poté natočil významná díla jako např. Zbehovia a pútnici (1968), Vtáčkovia, siroty a blázni (1969), Tisícročná včela (1983), Perinbaba (1985) či Bathory (2008).

Přátelství, Láska, Pohádka, Akce a dobrodružství, Nadpřirozeno

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.