30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Dny švédské kinematografie

Akce Mojžíš (1964) 8

Švédsko | 1964 | 89 min.

Jednoho dne najde Vesterman ve svých rybářských sítích tuleně. Po návratu zpět na ostrov Saltkråkan daruje tuleně Tjorvenovi, který jej pojmenuje Mojžíš. Návštěvník ostrova Peter Malm, který shodou okolností pracuje v zoologickém institutu v Uppsale, chce tuleně od Tjorvena koupit. Zvíře však není na prodej. Když má Vesterman nouzi o peníze, snaží se tuleně získat zpět, aby jej obratem prodal Peterovi. Děti proto musí tuleně schovat. Zároveň jsou Pelleho králík Jocke a jedno z Södermanových jehňat nalezeni bez známek života. Zdá se, že byli ukousáni k smrti. Z toho činu je obviněn pes Båtsman a musí být utracen. Osudu Mojžíše a Båtsmana není opravdu co závidět…

ZeměŠvédsko
Rok1964
Délka89 min
Věková skupina8
JazykČeština
Režie Olle Hellbom
Scénář Astrid Lindgren
Kamera Kalle Bergholm
Hudba Ulf Björlin
Střih Bengt Schöldström
Kontakt The Swedish Film Institute

Biografie

Olle Hellbom (1925-1982) Režisér, producent a scenárista. Začínal v reklamě a TV. Proslavil se především filmy a TV seriály vzniklými podle knih Astrid Lindgrenové, např. Děti z Bullerbynu (Alla vi barn i Bullerbyn, 1970), Emil i Lönneberga (1971), sérií snímků o Pipi Dlouhé punčoše (1969–1970) či filmem Bratří Lví srdce (Bröderna Lejonhjärta, 1977).

Akce a dobrodružství, Literatura, Rodina, Přátelství, Správná rozhodnutí, Týmová práce, Tradice, Vztahy

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.