30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Seznamte se se soutěžními filmy 64. ZFF

04. května 2024

Naši dramaturgové vybrali letos do šesti soutěžních sekcí 126 filmů z celého světa. Těšit se můžete na příběhy v nichž rezonuje hodně téma přátelství, ale nezapomíná se i na obvyklé příběhy o lásce, rodině, sportu, přírodě a fantazii. Ve filmech pro starší diváky se pak objevují témata národnostní, náboženské, kulturní či sexuální odlišnosti.

Mezinárodní soutěž celovečerních filmů pro děti

Lars je LOL (Lars Is LOL, NOR, 2023, režie: Eirik Sæter Stordahl)

Jedenáctiletá Amanda se těší, až po létě nastoupí do školy. Je to hlavně kvůli Adamovi, do kterého je bezhlavě zamilovaná, ale také proto, že bude průvodkyní některému z roztomilých prvňáčků. Všechno se trochu zkomplikuje, když je místo toho třídní učitelkou pověřena, aby se starala o Larse, nového spolužáka s Downovým syndromem. Lars na Amandu přitahuje nechtěnou pozornost a ona má pocit, jako by ji před Adamem a ostatními ve škole ztrapňoval. Když se však Amanda seznámí s Larsem lépe, zjistí, že mají společného mnohem víc, než si původně myslela. A k jejímu překvapení se z nich stanou dobří přátelé. Jak to ale vysvětlit spolužákům a zůstat oblíbená? Dojemný, vtipný a nápaditý film o důležitosti přátelství, o jinakosti a snaze zapadnout vznikl podle stejnojmenného norského bestselleru Ibena Akerlieho a na festivalu v norském Tromsø získal cenu diváků.

Maxova farma (Coco´s Farm, CAN, 2023, režie: Sébastien Gagné)

Dvanáctiletý Max se poté, co jeho otec vinou své nemotornosti zkrachuje, musí přestěhovat z města na venkov. Na vesnici objeví svět drobného farmaření a probudí se v něm podnikatelský duch. S pomocí bratrance Charlese a místní youtuberky Alice se pokusí proměnit starou chátrající stodolu v malou slepičí farmu. Farma šetrná ke zvířatům se rychle stane velkým hitem a zdá se, že Maxova vynalézavost a odvážný plán prodat akcie místním obyvatelům překonají všechny problémy. Brzy se však tři mladí podnikatelé ocitnou tváří v tvář drsné realitě průmyslu ovládaného velkými zemědělskými podniky. Musí splnit přísná pravidla byrokratické inspekce. Hřejivý film pro celou rodinu přinášející inspirativní poselství i mimořádné hodnoty potěšil srdce diváků na mnoha světových festivalech.

Max a Mája: Příběh lištiček (Kina & Yuk, CAN/FRA/ITA, 2023, režie: Guillaume Maidatchevsky)

Pár polárních lištiček Max a Mája žije v kraji plném sněhu. Mají se rádi, a to tak moc, že očekávají narození liščátek. Max se proto snaží přinést toho Máje co nejvíc na zub. Ale je to stále těžší. Max se proto vydává dál a dál od pelíšku. A pak se to stane… Křup!!! A už ho odlomená ledová kra odnáší na moře, daleko od Máji. Oba najednou čelí všem možným výzvám, aby znovu našli cestu k sobě a dokázali, že láska umí překonat i nejchladnější bouři. Jejich příběh je o odvaze a nezlomné touze být opět spolu ještě před tím, než se do jejich života vplíží malá liščata, přinášející s sebou novou kapitolu jejich polární pohádky. Hravé i napínavé dobrodružství se skutečnými zvířaty se natáčelo na dalekém severu Kanady, kde teploty klesají šest měsíců v roce až k −40 °C, a trvalo neuvěřitelných 15 týdnů. Snímek potěší malé i velké diváky a nenuceně a ohleduplně vysvětlí, jak funguje příroda. 

Stina a její cesta domů (Christmas on Cobbler Street, NOR, 2023, režie: Mikal Hovland)

Těsně před Vánocemi přijíždí devítiletá Stine do malého městečka jako černý pasažér ve vlaku. Je na útěku z dívčí internátní školy a hledá úkryt před chladnou zimní nocí. Vplíží se proto do domu ševce Andersena. Starý, nevrlý muž, který je nejraději sám a už řadu let nevyšel z domu, se přítomnosti zvídavé dívky všemožně brání. Jejich setkání však nejen jejich životy, ale i životy místních obyvatel posune novým směrem. Malá dívka totiž přiměje starého morouse uvědomit si, že život je nejlepší, když ho můžete sdílet s těmi, které máte rádi. Pozitivně laděný a dojemný snímek s důležitým poselstvím pro celou rodinu se natáčel u Lillehammeru, v autentické norské přírodě. Vznikl na motivy stejnojmenného populárního seriálu z roku 1979 a na podzim 2023 se stal v norských kinech hitem.

Lišák a Zajda zachraňují les (Fox and Hare Save the Forest, NLD/BEL/LUX, 2024, režie: Mascha Halberstad)

Bobr, malé chlupaté zvíře s velkým egem, slavnostně otevírá na velké lesní mýtině své mistrovské dílo – obří přehradu. S pomocí dvou Krys zablokuje tok řeky a během chvilky vznikne obří jezero. Bobr je na sebe velmi hrdý, ale bohužel tu není nikdo, kdo by jeho výkon obdivoval. V lese mezitím probíhá večírek a nic netušící zvířátka se hezky baví. Když se jedno z nich večer vrací domů, překvapí jej podivné proudy vody tekoucí všude kolem. Odkud se vzala všechna ta voda? Zatímco ostatní zvířátka hledají Sovu, která zpanikařila a utekla, hladina vody neustále stoupá a ohrožuje les. Začíná velké dobrodružství o záchranu lesa, které otestuje přátelství všech jeho obyvatel až na hranici možností! Animovaný dobrodružný snímek vznikl na motivy knižní série vlámské autorky Sylvie Vanden Heedeové a měl premiéru na mezinárodním festivalu v Berlíně. 

Thabo a případ Nosorožec (Thabo and the Rhino Case, GER, 2023, režie: Mara Eibl-Eibesfeldt)

Thabo je jedenáctiletý chlapec, který žije se svým strýcem rangerem v africké rezervaci pro divoká zvířata. Sní o tom, že se stane soukromým detektivem. V poklidné africké vesničce Hlatikulu však věci naberou rychlý spád, když je v sousedním safari parku zabit nosorožec kvůli svému vzácnému rohu. Podezření padne na Thabova strýce. Thabo se společně se svou novou německou kamarádkou Emmou vydává na detektivní pátrání s cílem najít skutečné viníky. Navíc se musí postarat o opuštěné nosorožčí mládě. Dobrodružný snímek pro celou rodinu zpracovává téma ochrany zvířat před pytláctvím. Je také skvělou ukázkou toho, kolik úsilí, lásky a peněz je vynaloženo na výchovu osiřelých mláďat. Natáčení probíhalo se skutečným osiřelým nosorožcem v nádherné divoké přírodě, kterou může v reálném životě navštívit jen málokdo z nás. Film vznikl na motivy série úspěšných knih německé autorky Kirsten Boieové. 

Chmatákovi (The Pinchers’ High Voltage Heist, SWE, 2023, režie: Leif Lindblom)

Chmatákovi jsou známá rodina zlodějíčků. Jejich syn Turer je však poctivý a není schopen ani krást, ani lhát. Naopak se chce stát policistou a v konstáblu Paulovi našel spřízněnou duši. Svou vypečenou rodinku nabádá, aby přestali krást a vydali se na správnou cestu. Naoko se to i stane, jeho rodiče a sestra věci nakupují, místo aby je kradli. Situace se změní poté, co se zjistí, že jejich rodinný pes – Tureův nejlepší přítel – je také kradený. Ture si tak musí vybrat. Má být upřímný a psa vrátit, nebo si ho nechat a zapojit se s rodinou do další vykutálené zlodějské akce? Jeho znuděná rodina totiž chystá velký plán – ukrást z místního muzea diadém zdobený drahokamy. A k tomu potřebuje talentovaného psa. Komediální vzrušující dobrodružství podle stejnojmenné dětské knihy švédského spisovatele Anderse Sparinga pobaví malé i velké diváky. 

Mary a cesta do minulosti (A Greyhound of a Girl, LUX/ITA/IRL/GBR/EST/GER/LAT, 2023, režie: Enzo d'Alò)

Zatímco život jedenáctileté Mary ovládají dva starší bratři, fotbal a hotová jídla, ona sní o tom, že se stane skvělou kuchařkou. Rebelská babička Emer, se kterou ji pojí úzký vztah, dívku povzbuzuje, aby si tento sen splnila. Jednoho dne se v Maryině ulici objeví záhadná žena, která má pro babičku zprávu. Ukáže se, že je to babiččina maminka, který přišla za svou dcerou, aby jí pomohla se rozloučit se svými milovanými a odvedla ji v bezpečí na onen svět. Mary tak začíná dobrodružství přes bariéry času, kde se setkávají čtyři generace žen a vydávají se na cestu historií rodiny. Jemný, barevný, místy ironický, ale i dojemný příběh o dospívání je adaptací stejnojmenného románu mezinárodně uznávaného irského spisovatele Roddyho Doyla. Animovaný film vznikl v koprodukci sedmi evropských zemí a byl uveden na mnoha světových festivalech. 

Vynálezce (The Inventor, FRA/IRL/LUX/USA, 2023, režie: Jim Capobianco, Pierre-Luc Granjon)

Vydejte se na vzrušující cestu s možná největším géniem všech dob v humorném příběhu inspirovaném životem a dobou Leonarda da Vinciho. Leonardo pilně pracuje v Itálii, ale papež není fanouškem jeho výtvorů. Nenasytně zvědavý a svéhlavý vynálezce proto opouští Itálii, aby se připojil k francouzskému dvoru, kde může volně experimentovat, vymýšlet létající zařízení a neuvěřitelné stroje či studovat lidské tělo. Tam Leonardo společně s odvážnou princeznou Marguerite odhalí odpověď na zásadní otázku: Jaký je smysl toho všeho? Pochopí totiž, že smysl života nelze najít v materiálních věcech nebo ve slávě. Smysl života spočívá v objevování krásy a tajemství světa. Upřímný příběh o síle lidské kreativity podaný s vřelostí, šarmem a humorem animované klasiky. Snímek pro celou rodinu je dílem tvůrců hitu Ratatouille. 

Přes skály a mraky (Through Rocks and Clouds, PER/CHI, 2024, režie: Franco García Becerra)

Osmiletý Feliciano tráví dny pasením alpak v odlehlé oblasti And. Jeho jedinými společníky jsou mladý sameček alpaky Ronaldo a starý pes Rambo. Feliciano si se svými zvířecími přáteli povídá o fotbale a zápasech peruánského národního týmu. Nejen on, ale celá vesnice jsou velkými fotbalovými fanoušky a Peru má šanci kvalifikovat se na mistrovství světa. Ale za zdánlivě monotónní a poklidnou rutinou se skrývá hrozivá realita. Jejich životní prostředí totiž ohrožuje kontaminované jezero a jejich pozemky chce převzít těžařská společnost. Jednoho dne milovaný Ronaldo zmizí, a protože úřady ignorují žádost o pomoc, Feliciano se pustí do pátrání sám. Mezitím se jeho rodiče a sousedé spojí, aby podnikli kroky proti těžařské společnosti. Pozitivně laděný snímek odehrávající se na pozadí ohromujících výhledů zasněžených peruánských And měl premiéru na festivalu v Berlíně. 

Bílý koník (The Song of Spring, CHN, 2023, režie: Chaofeng Pan)

Mladý chlapec Dorje žije se svou maminkou kočovným způsobem života a sní o tom, že bude mít vlastního koně. Navzdory maminčině nesouhlasu se s kamarády pustí do realizace plánů, jak vydělat co nejvíce peněz a koně si koupit. Po škole začnou sbírat kravský trus, vykopávat housenky a také pěstovat houby. Když už mají peníze skoro vydělané, dojde k nečekané situaci. Chlapcův vysněný bílý kůň je ukraden a maminka je náhle odvezena do nemocnice. Rozmarné touhy dospívajícího chlapce se střetnou s klikatými cestami osudu a přivedou Dorjeho k nečekané dospělosti. Získá tak odvahu a moudrost v boji za záchranu své rodiny. Pozitivně laděný příběh s hlubokým poselstvím se odehrává na pozadí magické scenérie Tibetské náhorní plošiny.

  

Mezinárodní soutěž celovečerních filmů pro dospívající

Emmin sen (Emma´s Dream, ARG, 2023, režie: Germán Vilche)

Příběh šestnáctileté Emmy a jejího otce Marka nás zavádí do prostředí delty Del Tigre u Buenos Aires. Každé ráno tito dva usedají do lodě, aby se Emma dopravila do školy a Marco rozvezl sousedům propanbutanové láhve. Jejich život bez matky a manželky je těžký, ale vzájemný vztah pevný a láskyplný. A křehký. Velkou zkouškou si musí projít ve chvíli, kdy Emma dostane příležitost odjet na stipendium do Londýna. Její touha cestovat i jinak, než na otcově lodi po místní řece však naráží na otcovu nevoli. Snímek přináší zcela jiný pohled na současný mládežnický argentinský film. Ruch a rychlé tempo života v Buenos Aires střídá poklidná plavba po řece a politicky tematizované příběhy jsou nahrazeny každodenními životy místních obyvatel. Nádhernou přírodu zachycuje skvělá kamera a my se tak můžeme nechat oslnit krásou řeky, která je dalším hrdinou filmu.

Kensukeho království (Kensuke´s Kingdom, GBR, 2023, režie: Neil Boyle, Kirk Hendry)

Jedenáctiletý Michael se se svou rodinou vydává na plavbu po Tichém oceánu, na kterou se mu podaří propašovat fenku Stellu. Během bouřky se chlapec snaží psa zachránit, ale oba je smete velká vlna do rozbouřeného moře. Ocitnou se na opuštěném ostrově. Vystrašený, zmatený a hladový Michael brzy zjistí, že se nebude jednat o prázdninovou robinsonádu a také že nejsou na ostrově sami. Před hladem a nebezpečnými medúzami ho zachrání stařec Kensuke. Záhadný Japonec obývá ostrov již několik desetiletí a do této chvíle mu společnost dělala jen divoká zvířata, především pak skupina orangutanů, před kterými chová respekt a úctu. Stařec brzy Michaelovi prozradí svůj životní příběh. Prokázat odvahu a spojit síly musí oba poté, co se na ostrov dostává skupina lovců a jejich soukromý ráj je tak v ohrožení. Dobrodružný film nabízí divákovi velkou dávku akce i napětí a rovněž možnost stát se na chvíli trosečníkem.

La Suprema (COL, 2023, režie: Felipe Holguín Caro)

Nacházíme se v malé a odlehlé kolumbijské vesnici La Suprema. V místě, na které svět zapomněl. Přesněji řečeno místní úřady, které ho vymazaly z mapy. Dokonce zde není ani elektřina, přestože je rok 2001.  Připomenout existenci La Supremy se snaží dospívající Laureana, která se právě dozvěděla, že její strýc bude ve Venezuele bojovat o titul mistra světa v boxu. Takového rodáka nemá jen tak kdekdo, a do úkolu sehnat televizní přijímač a generátor se tak nebojácná dívka rozhodne zapojit celou vesnici – především tedy své dva nejlepší kamarády a strýcova bývalého trenéra. Díky Laureaně se rozjíždí akce, před kterou bude muset ustoupit i ten největší místní skeptik. Film je nejen oslavou odvahy navzdory tradicím a nesnadným podmínkám, ale zachycuje také duši místa, jehož kouzlo se skrývá v maličkostech, jako jsou zpěv při praní prádla v místní řece nebo smích staříků hrajících každodenní partičku domina.

Lvice (Lioness, NLD, 2023, režie: Raymond Grimbergen)

Čtrnáctiletá Rosi žije pro fotbal, pro své přátelé, rodinu, zkrátka pro vše, co je jí drahé na sluncem provoněném ostrově Surinamu. Spoustu toho však ztrácí ve chvíli, kdy se s rodiči a bratrem přestěhuje do Nizozemska. Naštěstí se nemusí dlouho v novém prostředí protloukat sama, protože potkává dobrosrdečnou Jitte, která ji přivede do fotbalového týmu. Jako nováček nemá však na růžích ustláno a musí o své místo v základní sestavě bojovat. Má totiž výjimečný talent, a to se některým spoluhráčkám moc nelíbí. Její upřednostňování se začíná zajídat i Jitte, kterou trenérka kvůli Rosi usazuje na střídačku. V této napjaté chvíli navíc dochází v rodině ke smutné události, která dívku přinutí přemýšlet o tom, jaký smysl pro ni fotbal vlastně má. Je stále jejím největším snem dostat se do národního týmu? Příběh z atraktivního prostředí dívčího fotbalu se brzy po svém uvedení stalo favoritem festivalových přehlídek.

Mladá srdce (Young Hearts, BEL/NLD, 2024, režie: Anthony Schatteman)

Čtrnáctiletý Elias žije poklidný život pubertálního chlapce s jakžtakž normálními rodiči a skvělými přáteli. Dokonce má nejlepší kamarádku, která k němu možná cítí i něco víc. Eliasovo mladé srdce se však skutečně rozbuší ve chvíli, kdy se do sousedství přistěhuje Alexander. Ten se mu hned po několika dnech přizná, že je na kluky. Elias od té chvíle prožívá pořádnou bouři ve svých emocích a jakkoliv se snaží vznikající lásku k Alexanderovi navenek i uvnitř sebe sama popírat, není mu to nic platné. Naopak se noří se do stále větších lží. Nakonec zůstává sám s otázkou, jak neztratit náklonost Alexandera a přátelství své nejlepší kamarádky. Jak mu totiž jeho dědeček svým příběhem z minulosti napověděl, láska je jedna a je velmi vzácná, aby si ji člověk nechal ujít. Belgický debut s autobiografickými prvky je sladkou romancí o první lásce a o tom, jak nesnadné je pohybovat se mezi svými emocemi a sociálními kódy.

Vítězové (Winners, GER, 2024, režie: Soleen Yusef)

Začátky nejsou vždycky jednoduché. Ať už v kůži přistěhovalce v nové zemi, nebo jako nová studentka mezi pubertálními spolužáky. Tuto kůži si teď musí obléct dospívající Mona, která se svou kurdskou rodinou uprchla z rodné Sýrie do Německa, konkrétně do berlínské čtvrti Wedding, jejíž základní škola je plná tzv. cizinců. Tato situace sice způsobuje chaos a napětí mezi učiteli a žáky, přesto zde existuje jeden jednotící prvek – školní fotbalové družstvo. Učitel Chepovski právě sem přivede tápající Monu, která sice ještě neovládá němčinu, zato však ovládá jazyk fotbalu. S ním jsou spojené i její vzpomínky na Sýrii. Mona to však nemá v týmu vůbec jednoduché. Boj ji nemine ani v její rodině, která nestojí o žádné problémy. V obou prostředích však platí – byť jsme každý individuality, vyhráváme jako jeden tým. Německý film o ztrátách, touze a odvaze jít za svým snem je podpořen svižným tempem a skvělým scénářem.

  

Mezinárodní soutěž celovečerních filmů pro mládež

Hlas srdce (Uproar, NEZ, 2023, režie: Hamish Bennett, Paul Middleditch)

Hlavním hrdinou filmu je středoškolák Josh Waka, který vypráví svůj příběh z roku 1981. Otec je po smrti a starší bratr po zranění a vynuceném odchodu z rugby teamu ztrácí chuť do života. Josh je kvůli slavnému otci a bratrovi trpěn na škole pro bílé chlapce, kde je rugby náboženstvím. Jako poloviční Maor je vystaven šikaně a uvědomuje si, že nejlepší bude držet hlavu dole a nevyčuhovat. Asi by takovým nešťastníkem zůstal, ale v jeho životě se objevují dva určující faktory. Učitel literatury v Joshovi rozpozná divadelní talent a ve stejném roce se rozjíždí masové protesty původních obyvatel proti příjezdu jihoafrického rugbyového týmu z důvodů vyhlášení apartheidu. Josh se ocitá uprostřed boje za práva Maorů, zároveň je ale svazován láskou ke své matce, která dělá vše, aby udržela rodinu pohromadě. Retro příběh o identitě, kořenech a odvaze postavit se svému osudu čelem.

Internát (Yurt, FRA/GER/TUR, 2023, režie: Nehir Tuna)

V roce 1997 se Turecko nacházelo v napjaté době, kdy se množily boje mezi náboženskými skupinami a sekulárními Turky. Sporům se nevyhnula ani islámská kolej pro mladé lidi učící se muslimským hodnotám. Novým členem je i Ahmet, jehož nedávno konvertovaný otec zaplatil nemalou částku, aby svého syna do zařízení dostal. Ahmet zde ale není šťastný a problémy se mu vrší stejně jako učebnice na školní lavici. Ve škole tají svůj nový domov před spolužáky, na internátu není oblíbený ani u svých spolužáků, ani u správce a plnit roli dokonalého syna je pro něj náročným úkolem. Jediným únikem z hrdinovy nové reality je přátelství s Hakanem, který mu pomáhá vyznat se ve složitých pravidlech a zákonitostech koleje. Spolu sdílejí své sny a touhy a společně se také vydají na cestu, ze které se ani jeden nevrátí stejný. Fakt, že se jedná o film inspirovaný režisérovým životem, přináší divákovi o to silnější filmový zážitek.

Jak v nebi, tak i na zemi (On Earth as in Heaven, CAN, 2023, režie: Nathalie Saint-Pierre)

Clara a Sarah jsou sestry. Na tom by nebylo nic neobvyklého. Až na to, že žijí v evangelické komunitě na okraji společnosti, která je zcela uzavřené do svých pravidel a před okolním světem. Zdánlivě poklidný styl života naruší útěk jedné ze sester. V očích rodiny a ostatních členů se Sarah stává odpadlicí, která sešla ze Stezky pravdy. Ne však v očích Clary, jejíž láska k sestře je tak silná, že se rozhodne ji v Montrealu najít a vrátit na tuto správnou a jedinou cestu. Velkoměsto se pro tichou dívku stává džunglí, ve které se Clara stejně jako plaché zvíře pohybuje zmateně a vylekaně. Útočiště nachází u své tety, která stejně jako Clara kdysi ztratila svou sestru. Hrdinka ve světě bezbožných postupně objevuje zcela nový svět, tak odlišný od toho, ve kterém až doposud žila. Film je příběhem dívky, která se vydává na cestu sebepoznání. Je to příběh o síle sesterství a také o moci, jakou má svoboda.

Poslední den (Last Swim, GBR, 2023, režie: Sasha Nathwani)

Během jediného dne sledujeme mladou Zibu a její nejlepší přátelé. Všichni se právě dozvěděli o svých posledních známkách na střední škole a než se rozletí do všech stran, chtějí spolu strávit den jako žádný jiný. Večer má totiž dojít k unikátnímu meteorickému roji a Ziba jakožto milovnice astronomie zapsala tuto událost do itineráře, podle kterého se dnes budou všichni řídit. Mimo její plán se však objevuje další účastník tohoto výjimečného výletu – fotbalista Malcolm, jehož sportovní budoucnost se právě zhroutila. Co se týče zmařených plánů, připojuje se tak k Zibě, jejíž vysněné studium astrofyziky na prestižní univerzitě je v ohrožení. Přesto, nebo právě proto tito dva k sobě najdou zalíbení a Ziba začíná uvažovat o vyškrtnutí jednoho bodu z jejího pečlivě sestaveného programu. Emotivní příběh o smrtelnosti člověka a nesmrtelnosti přátelství nám navíc dává možnost poznat Londýn ze zcela jiné stránky.

Sesterstvo (Sisterhood, FRA, 2023, režie: Nora el Hourch)

Přátelství je někdy silnější než rodinná pouta. Zdá se, že je tomu tak i ve vztahu tří nejlepších kamarádek Aminy, Djeneby a Zineby. Jsou jako jedno tělo a bojují jedna za druhou ve světě, ve kterém nejsou karty rozdány vždy stejně. Pevnost jejich propojení je ohrožena ve chvíli, kdy Amina bez souhlasu ostatních vypustí na sociální sítě video, na kterém je Zineba sexuálně obtěžována. Tímto rozhodnutím totiž Amina spouští lavinu útoků slovních i fyzických, kterým musí dívky čelit. Dochází i k tomu nejhoršímu – rozpadu jejich dívčího kmene. Na světlo se dostávají nikdy nevyslovená slova o třídních i rasových rozdílech. S následky Aminina boje za práva žen se budou muset poprat všechny tři, avšak tentokrát každá sama za sebe. Působivý debut režisérky a scenáristky Nory el Hourchové je určen nejen pro generaci dospívající po kampani #MeeToo.

Šaman (City of Wind, GER/MON/NLD/POR/FRA/QAT, 2023, režie: Lkhagvadulam Purev-Ochir)

Sedmnáctiletý Ze žije se svou matkou a sestrou v malé vesnici poblíž Ulánbátaru. Pro své spoluobčany je nepostradatelný. Je totiž praktikující šaman a jeho spiritistické seance jsou důležité a určující pro zdejší věřící k vyřešení nejen problémů zdravotních, ale i psychologických či rodinných. Každý den se mladý muž pohybuje mezi tvrdým středoškolským drilem a duchovní komunikací se zemřelými předky. Jeho rutinu naruší setkání s dívkou Maralou, která chlapce poblouzní natolik, že se Ze postupně vzdaluje svému poslání a místo toho se více noří do materialistického světa moderního velkoměsta. Otevírá se mu tak zcela nová realita, která mluví v neprospěch starého Mongolska a jeho tradičního způsobu života. Film je plný protikladů jak obrazových, tak obsahových a dává tak nahlédnout do mysli současné mongolské mládeže, která stojí na pomezí starého a nového světa, na pomezí řádu a svobody.

  

Soutěž celovečerních evropských dokumentů pro mladé publikum

Cirkusové bratrstvo (Circus Siblings, HUN, 2023, režie: Glória Halász)

Začátkem roku 2020 dostane dvanáct studentů u Maďarska příležitost pokračovat ve studiu v zahraničí, ve speciální mezinárodní třídě cirkusových umělců. Děti ve věku 12–14 let jsou připraveny opustit své rodiny i přátele a začít nový život daleko od domova. V tu chvíli však zasáhne globální pandemie COVID-19, paralyzuje svět a cestě zabrání. Po několika měsících nejistoty mohou studenti na podzim roku 2021 strávit semestr na Kyjevské akademii cirkusových umění. Nahlédnou do tamního života, který se o několik měsíců později rozbije válkou. Mezi Maďary a Ukrajinci vzniká zvláštní pouto, které překlenuje propast mezi kulturami.

Dakar Sistaz (CZE, 2024, režie: Jan Těšitel)

Dospívající dvojčata Aliyyah a Yasmeen Kolocovy jsou slavnou zavedenou značkou. Vyhrávají automobilové závody a jejich snem je závodit na Rally Dakar 2023, kde se chtějí postavit světové konkurenci. V poutavém dokumentu sledujeme Aliyyah a Yasmeen během náročné přípravy na závody, a to jak v jejich českém zázemí v Roudnici nad Labem, tak při tréninku v pouštních dunách v Dubaji. Co se ale stane, když se cesty sester po dosažení dospělosti i úspěchů začnou rozcházet? Jak to ovlivní velký závod Dakar, což je jejich společný kariérní sen? A hlavně – jak sesterské soupeření ovlivní jejich vzájemný vztah?

Jíst / Spát / Jásat / Opakovat (Eat/Sleep/Cheer/Repeat, IRL, 2024, režie: Tanya Doyle)

Být světovým roztleskávačem vyžaduje sílu, pot i slzy! Mezi pastvinami a obecním bydlením v průmyslové zóně na okraji nejzápadnějšího města Evropy se scházejí nejlepší roztleskávači a atleti z celého Irska, aby vytvořili národní tým. Povznášející dokument o dospívání se snaží prozkoumat život mladých lidí hledajících své místo ve světě prostřednictvím sportu, který milují. Je to příběh o sportovcích, kteří nechtějí jen vyniknout, ale bojují i s pochybnostmi o sobě samých a chtějí zapadnout.

Máme sen (We Have a Dream, FRA, 2023, režie: Pascal Plisson)

Kdo řekl, že žít s postižením znamená vzdát se svých největších snů? Pascal Plisson cestoval po světě, aby se setkal s Xavierem, Charlesem, Antoniem, Maud, Nirmalou a Khendo, dětmi, které dokazují, že láska, inkluzivní vzdělávání, humor a odvaha mohou hory přenášet a že osud je někdy plný překvapení. Příběh je prošpikován momenty intenzivního zamyšlení a nečekaných událostí, evokujících skutečnou podstatu existence – s jejími vzestupy i pády, radostmi i smutky, smíchem i slzami. Inspirativní a velmi dojemný dokument o výjimečných dětech, které vzdorují svým handicapům, aby si splnily své sny.

Povězme jim o nás (Tell Them About Us, GER/JOR, 2024, režie: Rand Beiruty)

Dokument o přátelství, sesterství a snaze žít své sny sleduje životy šesti náctiletých temperamentních dívek, které se vydávají na cestu dospívání v Eberswalde, malém městě ve východním Německu. Dívky mají jedno společné: všechny uprchly ze své domoviny v Iráku, Libanonu, Sýrii, Kurdistánu a Rumunsku a hledají klid v provinčním městečku. A ocitají se nejen v typických výzvách náctiletého života, jako jsou přátelství, škola a sebepoznání – ale také ve složitosti adaptace na novou kulturu a prostředí. Navzdory těmto výzvám nacházejí útěchu a sílu ve společném svazku, když se snaží vydobýt si místo v novém domově a komunitě. Prostřednictvím setkání s inspirativními umělkyněmi nacházejí své vlastní kreativní způsoby, jak překonat skrytou diskriminaci.

Včelí bodnutí (Sting Like a Bee, ITA/FRA, 2024, režie: Leone Balduzzi)

Odvážný, srdečný a esteticky fascinující hybridní dokument sleduje skupinu italských teenagerů z předměstí různých lokalit střední a jižní Itálie, kteří s naprostou upřímností mluví o svém každodenním životě a o tom, jaké to je vyrůstat uvězněni v uklidňující, ale nakonec omezující realitě. Dívky a chlapci sdílejí vášeň pro tříkolové mopedy Piaggio Ape (italsky včela) – jedny z nejikoničtějších vozidel, jaké kdy byly v Itálii vyrobeny. Objevují svět kolem sebe, svět, o kterém si mysleli, že ho znají, ale který ve skutečnosti proměňuje dospívání v loviště, přívětivé a zároveň děsivé místo, kde musí bojovat za nalezení (nebo znovuobjevení) sebe sama.

Velký finále PSO (CZE, 2024, režie: Dominik Kalivoda)

Police Symphony Orchestra je amatérská hudební parta stovky muzikantů, zpěváků a dobrovolníků z malého města. S nakažlivou energií se vrhají do čím dál tím troufalejších realizací nápadů – vyprodat legendární Lucernu, uspořádat benefiční koncert pro 5 000 diváků nebo vystoupit se zahraniční hvězdou. Sny a plány jsou skvělé, ale když je chcete přenést do reálného života a čelit všem výzvám, není to žádná sranda. Ustojí nadšenectví střet s dospělostí a najdou členové PSO to, co je v životě opravdu důležité? Časosběrný dokument o mimořádném hudebním uskupení, které se vydává na velká pódia, je zároveň osobní výpovědí obyčejných mladých lidí o světě kolem nás.

  

Mezinárodní soutěž krátkých animovaných filmů pro děti

#VýzvaProOlivii (#DoudouChallenge, FRA, 2023, režie: Julie Majcher, Alexandra 

Delaunay-Fernandez, Sixtine Emerat, Marine Benabdallah-Crolais, Scott Pardailhé-Galabrun, Noémie Segalowicz)

Desetiletou Olivii, dívku závislou na telefonu a sociálních sítích, rodiče nechají při cestě na rodinnou dovolenou na odpočívadle.

Alfred hledá domov (Go Away, Alfred!, FRA/Bel, 2023, režie: Célia Tisserant, Arnaud Demuynck)

Kvůli válce musel Alfred uprchnout ze země. Jako bezdomovec se setkává s odmítavým postojem okolí. Jednoho dne ale potká Soniu, která mu nabídne kávu.

Asiunia (POL, 2023, režie: Tomek Ducki)

Příběh malé holčičky, pro kterou válka začala těsně po pátých narozeninách, když jedné noci přišla o maminku i domov.

Bobo (SVK, 2023, režie: Veronika Obertová)

Příběh o Bobovi, který špatně vidí, a proto nosí „špatný“ okluzor. Vymýšlí si neobyčejné věci a chce obyčejné brýle.

Borisova pekárna (Baking with Boris, FRA/SUI/CRO, 2022, režie: Maša Avramović)

Každé ráno připravuje vesnický pekař Boris pro všechny své sousedy čerstvou várku křupavého chleba a pečiva. Kýchnutím, a ne jedním, se ale všechno změní!

Čtyřlístek - Kamarádi z Třeskoprsk (CZE, 2024, režie: Michal Žabka)

Myšpulín vymyslel speciální rozmnožovací stroj. Omylem do něho spadne Pinďa. Ze stroje, monstra, vylezou postupně čtyři Pinďové. Který je ale původní a pravý?

Dědeček (After Grandpa, FRA, 2023, režie: Juliette Michel, Axel  Sense, Victoria  Leviaux, Florian  Gomes Freitas, Swann  Valenza)

Malého Loupa, milovníka hmyzu, straší hrozivý duch jeho dědečka. Chlapec bude muset sebrat odvahu, aby zjistil, proč se dědeček vrátil.

Děvčátko se zaneprázdněnýma očima (The Girl With The Occupied Eyes, POR, 2024, režie: André Carrilho)

Dívka bloudí městem, venkovem, pláží, vždy pevně svírající telefon, od kterého nikdy neodtrhne své oči.

Dhakira (FRA, 2023, režie: Salma Gaoua, Amandine Van Hille, Aïda-Marie Tadevosian, Cyprien Fermaut)

Basma si neví rady s obrázkem z dovolené, který má nakreslit. Byla v Maroku, zemi svého původu, a jako muslimka má odlišnou kulturu.

Dívka v červeném baretu (The Girl With the Red Beret, CAN, 2023, režie: Janet Perlman)

Dívka se vydává na divokou jízdu montrealským metrem. V jednotlivých stanicích potkává řadu barvitých postav.

Dotknout se tmy (CZE, 2024, režie: Jamaica Kindlová)

Vítek provází běžnými situacemi i svými velkými sny. Ukazuje, že i život beze zraku je pestrý. Ale i u toho nejodvážnějšího občas nastanou chvíle smutku.

Dvě jablka (Two Apples, CAN, 2023, režie: Bahram  Javahery)

Mladá žena doufá po odchodu z vlasti v lepší budoucnost. Jedinou připomínkou minulosti je jí zralé jablko poseté voňavými hřebíčky.

Fůj! (Yuck!, FRA, 2024, režie: Loic Espuche)

Lidem rty při přiblížení se k polibku zrůžoví a chytnou lesk. Malý Léo se jim ale směje, stejně jako všechny ostatní děti na letním táboře.

Gramofon (Clawlolo: Gramophone, CYP, 2023, režie: Alexey Alexeev)

Chobotnice najde vinylovou desku a pustí ji na gramofonu. Ostatní mořští tvorové si ale zazpívat ani zadovádět nemohou.

Ježek (CZE, 2023, režie: Daniela Hýbnerová)

Holčička ve škole nakreslí ježka, který umí plavat. Její spolužák se tomu diví, ale hned to musí vyzkoušet. Na zahradě má bazén a pod stromem ježka.

Kamarádka (Nina´s Friend, BEL, 2024, režie: Neyrouz Jemour)

Malá Nina neví, jak komunikovat s ostatními dětmi. Jednoho dne narazí v parku na Ellie a nové přátelství je na světě.

Kdo to udělal? (Who´s Wrong, SWE, 2024, režie: Linda Hambäck, Stina Wirsén)

Děti si do školky mohou přinést oblíbenou hračku a ukázat ji ostatním. Kočička se moc těší, až všem ukáže svého superhrdinu.

Když se v noci bojím (When I Was Scared of the Dark, FRA/BEL, 2023, režie: Célia Tisserant)

Robert se bojí chodit spát, protože má pocit, že jsou u něj v pokoji strašidla. Maminka mu proto nechává rozsvícené tlumené světlo a pootevřené dveře.

Kokodýl (Tuu Tuu Til, GER, 2024, režie: Veronica Solomon)

Svět je pro malé děti mnohdy záhadný a tajemný. Moudrý společník, který jim pomůže vypořádat se s každodenními výzvami, jim proto přijde vhod.

Kopyta na ledě (Hoofs on Skates, LIT, 2024, režie: Ignas Meilūnas)

Je jasný zimní den a v zemi zasněžených hor a stromů se na zamrzlém jezeře radostně prohánějí dva nejlepší přátelé – Prasátko a Kravička.

Kouzelná cukrlata (Magic Candies, JAP, 2024, režie: Daisuke NISHIO)

S Dong-Dongem si v parku děti nehrají, a tak si hraje se svými duhovkami sám. Jednoho dne si koupí pytlík barevných mramorovaných  bonbónů.

Květiny pro královnu (The Queen´s Flowers, USA, 2023, režie: Ciara Lacy)

Kouzelný i reálný příběh Emy, dívky z havajského Honolulu, která v roce 1915 připravuje speciální dárek pro posledního monarchu Havaje, královnu Liliuokalani.

Leopard beze skvrn (The Missing Spots, AUT, 2023, režie: Astrid Rothaug)

Poetický příběh malého leoparda, který se narodil bez skvrn a snaží se najít způsob, jak zapadnout, i když vypadá odlišně.

Letní déšť (Summer Rain, SUI, 2023, režie: Marlene Low)

Quincy prožívá se svými rodiči klidné dětství. Ale jen do chvíle, kdy maminčina nemoc přinese do jejich každodenního života změny, které musí zvládnout.

Marie (CZE, 2024, režie: Jan B. Piskač)

František se noří do hlubin fantazie a ztrácí se v kresbách ve svém sešitu. Myšlenky na spolužačku Marii vyplouvají, čím hlouběji se dostává do svého světa.

Musíme si pomáhat (Foxtale, POR, 2023, režie: Alexandra Allen)

Hladová liška bojuje o poslední bobuli v koruně stromu.

Na nebi na nebíčku (What's Up with the Sky?, SPA, 2023, režie: Irene Iborra)

Slunce vycházející nad obzor vítá krásná krajina. Pak se však probudí lidé. Kácejí stromy, bez cíle staví a znečišťují.

Nafoukané ryby (Pufferfish, GER, 2022, režie: Julia Ocker)

V oceánských vodách plných zlých velkých ryb se rybka fugu snaží vypadat tak velká a silná, jak to jen jde.

Narozeniny (Dormouse, GER, 2022, režie: Julia Ocker)

Plch zaspal a zmeškal svou narozeninovou oslavu.

Noční výlet (Night Market, USA, 2023, režie: Yingyu Zhu, Chenyi Zhu, Xinyu Sun)

Nemocná malá holčička s pomocí motýlů prchá z nemocnice. S nabytou svobodou jde vstříc ulicím nočního města.

Nosorožci (Rhino, GER, 2022, režie: Julia Ocker)

Nosorožec se těší na rande s nosorožčí dámou.

O lýkožroutce (CZE, 2024, režie: Eva Matějovičová)

Kůrovcová holčička žije v lese na stromě. Požár způsobený nezodpovědnými lidmi zničí les na popel. Ruka holčičky shoří na uhlí a ona se odloučí od své rodiny.

OVO (FRA, 2023, režie: Stiv Spasojevic)

Příběh setkání pozoruhodného robota z vesmíru a roztomilého ptáčka, který se právě vylíhnul z vajíčka...

Pan Dřímota (CZE, 2023, režie: Zuzana Matysová) Pan Dřímota se každý večer vydává k městu, aby lidem poskytl odpočinek. Občas se ale objeví někdo, kdo o jeho služby nestojí.

Podzim (Falliin´, SPA, 2023, režie: Carlos Navarro)

Zimní duch, který se probouzí v období, jež mu není vlastní, se musí naučit objevovat krásu neznámého a přijímat neustále se měnící koloběh.

Pohlazení (Cafunè, SPA, 2024, režie: Carlos F. de Vigo, Lorena Ares)

Malá osamělá uprchlice Alma je ve chvíli, kdy jí spadne panenka do bazénu, nucena znovu prožít svou minulost – ztroskotání lodi, které jako jediná přežila.

Průlet (CZE, 2023, režie: Filip Dobeš)

Příběh o mráčkovi, který se stará o barevnou květinu. Jeho klidný den je ale narušen, když na scénu vstoupí letadlo.

Převozník (Coot, NLD, 2023, režie: Marlies van der Wel)

Na řece spolu koexistují lyska a převozník. Jejich harmonii však naruší stavba nového mostu.

S hlavou v oblacích (Head in the Clouds, FRA/BEL, 2023, režie: Remi Durin)

Mladý veverčák Alfonso má hlavu vždycky v oblacích. Rád se na ně dívá a občas je i fotí.

Sbohem, Mamadží! (Goodbye Mamejee, FRA, 2023, režie: Taslyne Oumarkatar, Marie Susanyan, Jin-Hyung Park, Antoine Furic, Emma Daillie, Léonardo Girardi)

V indickém městě Puduččéri drásá Noora v předvečer odjezdu do Francie představa, že zde nechává svého strýce Mamadžího.

Scrubby (GER, 2023, režie: Paul Vollet)

Scrubby by chtěl žít v matčině husté srsti navždy. Když začne maminka línat, alespoň jeden pramínek chlupů, který odletěl, přinese zpět.

Sedmička (Forever Seven, GER, 2024, režie: Antje Heyn, Alexander Isert)

Myšák narazí na opuštěnou krabici. Jenže přitáhne pozornost krokodýla. A pak taky kočku, jezevčíka, žabáka, šneka a prasátka.

Staré železo (Forage, USA, 2024, režie: Carolyn Gair)

Na přeplněnou a dlouho opuštěnou půdu přichází neohrožený, ale osamělý „rezbot“ Zip, aby zde prozkoumal obrovský prostor znovu obživlých nalezenců.

Statečná Lajka (Laika, the Brave Dog, ITA, 2024, režie: Francesco Catarinolo)

Píše se rok 1957. V Moskvě zbývá do vypuštění první umělé družice jen několik dní. Sputnik II ponese živou bytost – psa Lajku.

Tajemná krabice (What´s Inside That Crate?, BEL, 2023, režie: Bram Algoed)

Příběh o pilotovi, kapitánovi lodi, strojníkovi, řidiči, pošťáku, dívce... a obří bedně. Co se v ní asi skrývá?

Táta (Potatoes, POL, 2023, režie: Marcin Podolec)

Příběh o mezigeneračním vztahu, nakreslený chvějící se linkou. Někdy stojí za to nechat jít – sebe i ostatní.

Tři stromy (Three Trees, CAN, 2023, režie: M.R. Horhager, Aaron Hong)

Tři nejlepší kamarádi – Javor, Borovice a Magnolie – společně žijí na vrcholku hory. Změny ročních období přinášejí stromům překvapivá zjištění.

Ulitá pláž (Shellfish, FRA, 2023, režie: Justine Aubert, Cassandra  Bouton, Gregoire  Callies, Maud  Chesneau, Anna  Danton, Loic  Girault, Gatien  Peyrude, Justine  Raux)

Malý a sobecký krab poustevníček se po tom, co ztratí ulitu, vydává na nebezpečnou cestu po pláži, aby našel novou.

Větráček (Little Fan, GER, 2023, režie: Sveta Yuferova)

Malý fén při průzkumu stolu narazí na předmět, který přinese nové výzvy.

Všechno, co jsme nestihli (CZE/SVK, 2024, režie: Marta Prokopová)

Ona je zaneprázdněná, zatímco on potřebuje její pozornost. Ona je mladá žena, on je její pes. Když je pandemie uvězní v malém bytě, mají jen jeden druhého.

Zimní úkryt (Kids in Winter, CHN, 2022, režie: Maing Caochong)

V třeskuté zimě je sněhová bouře nevyhnutelnou výzvou. Ústí ledové jeskyně skýtá králíkům šanci, aby se společně zasadili o návrat domů.

  

Mezinárodní soutěž studentských filmů Zlínský pes

Krátké hrané filmy

Bez identity (Stateless, BEL, 2022, režie: Tawfik Sabouni)

Když syrská uprchlice Salma získá povolení k pobytu, zjistí, že belgické úřady jí a jejímu synovi odebraly občanství.

Jizvy (Crust, GER, 2023, režie: Jens Kevin Georg)

Skutečným členem rodiny se můžete stát pouze tím, že získáte svoji první jizvu. Dvanáctiletý Fabi ji však stále nemá.

Jsme v tom spolu (CZE, 2023, režie: Anna Wowra)

Viki, Sára a Kiki drží odmalička při sobě a jsou si oporou v nepříznivém prostředí. Spojuje je naivita, ale i sen o tom, že vypadnou z rodného města.

Náklaďák (So Long My Truck, CHN, 2023, režie: Yinghe LUO)

Vdova po řidiči kamionu vynaloží veškerou snahu, aby získala manželovu práci. Odmítá i možnost vlastního štěstí.

Natočeno webkamerou (Recordings of a Weather Camera, GER/AUT, 2024, režie: Bernhard Wenger)

Portrét alpského lyžařského střediska, kde meteorologické kamery zachycují majestátní hory i lidská setkání a činy, které mohou na první pohled působit neškodně.

Návštěvnice (The Rooms We Share, GER, 2023, režie: Nadiia Kathymlianska)

Hannah poskytne ukrajinské uprchlici Yulii pokoj. Má jistá očekávání, která dívka zasažená válkou ve své zemi není schopna aktuálně naplňovat.

Osmý den (CZE, 2023, režie: Petr Pylypčuk)

Členové náboženské sekty se shromažďují u jezera v lese. Připravují se na křest, dospívající Anna má ale své vlastní plány.

Strážce stepi (Guardian of the Steppe, KAZ, 2023, režie: Saya Omar)

Zharas se zaškoluje u Asylbeka, ostříleného strážce kazašské stepi. Společné pátrání po pytlácích postupně odhaluje i stinné stránky této profese.

Syn (Son, IRN/SUI, 2024, režie: Saman Hosseinpuor)

V odlehlé vesnici v horách Kurdistánu čeká osamělá matka na svého syna. Když se ho rozhodne hledat, odhalí jeho tajemství.

Tremolo (GER, 2022, režie: Leonard Julius Mink)

Neslyšící chlapec se setkává se svým otcem, hudebníkem, který však neovládá znakovou řeč. Prostřednictvím hudby si k sobě cestu najdou.

Úkryt (CZE, 2023, režie: Martin Bystriansky)

Umělá inteligence vytváří spisovateli inspirativní virtuální simulace. Ten v uměle vytvořeném světě potkává svoji múzu, která však není dostatečně reálná.

Zápasnice (Catching Birds, GER/FRA/AUT, 2023, režie: Simon Maria Kubiena, Lea Marie Lembke)

Šestnáctiletá zápasnice Anouk trénuje wrestling se stejně starými chlapci. Její sportovní koncentraci jednoho dne rozptýlí nový člen týmu.

Krátké animované filmy

Dead End (GER, 2024, režie: Fabienne Priess, Levin Tamo)

Když Fredovo okolí napadne podivná bytost, všichni se vyděsí. Pouze Fred se odváží přistoupit k vetřelci a pomalu zpochybňovat veškerý strach.

Dort od babičky (Legacy, HUN, 2023, režie: Tamás Ivády)

Když vnučka vyklízí byt po zesnulé babičce, vybaví se jí recept na malinovou kostku. Zůstanou babička i její pečení už jen pouhou vzpomínkou?

Dream Rotation (SVK, 2023, režie: Katarína Jelínková, Darya Sidorova, Viktória Zimmermannová, Rebeka Vakrčková)

Ztracené duše si bezcílně razí cestu nočním lesem. Čtyři se sejdou u ohně, aby si pověděly svá hrůzostrašná svědectví.

Electra (CZE, 2023, režie: Daria Kashcheeva)

Elektřin komplex v imaginativním příběhu, jenž překračuje hranice snu. Předčasné dospívání se snoubí s traumatickými vzpomínkami hlavní hrdinky.

Giovanna a velký páv (Giovanna and the Big Peacock, ITA, 2023, režie: Maria Zilli)

Bojovnice Giovanna putuje na koni barevným gumovým světem a hledá tajemného tvora, dokud... s ní neotřese rytmický zvuk.

Homodeus (GBR, 2023, režie: Armin Rangani)

Život kdesi v budoucnosti se dívka rozhodne ukončit tím, že si nasadí VR brýle, které ji odvedou do snového světa dokonalých barev a stvoření.

Humanity (CZE, 2024, režie: Tereza Kovandová)

Černá komedie o tom, co všichni děláme – nenávidíme ostatní lidi ze zcela malicherných důvodů. Život je těžký i bez povinnosti tolerovat ostatní.

Jelen (The Deer, NLD, 2023, režie: Baran Sedighian Bidgoli)

Příběh jelena, který opustí své stádo a začne hledat své nové já.

I takové zázraky se dějí (Such Miracles Do Happen, POL, 2022, režie: Barbara Rupik)

Oživlé sochy jednoho dne opouštějí své svatyně. Všechny se klidně vydávají stejným směrem. Holčičku s vykostěným tělem tento průvod fascinuje.

Instrukce (Instruction, EST, 2023, režie: Ksenia Pleshakova, Jelizavera Averko)

Kočka potřebuje dokonalý návod, jak žít, ale zatím si přeje jen vyprat svetr. Příběh zmatený jako návod k pračce.

Každý druhý víkend (Every Other Weekend, IRL, 2023, režie: James Naughton)

Nedávno rozvedený otec se zoufale snaží uniknout z rutiny dvoutýdenních návštěv svých dvou dětí tím, že s nimi jezdí kempovat na západ Irska.

Lidé v lese (There Are People in the Forest, POL, 2023, režie: Szymon Ruczynski)

Snímek beze slov reflektuje kruté, ale bohužel běžné situace na polsko-běloruské hranici EU, která je dějištěm pokračující uprchlické krize.

Minimarket (Small Business, FRA, 2023, režie: Mathis Dubrul)

Nečekaná potravinová inspekce překvapí pana Henryho v maloobchodě se zeleninou. Sám inspektor Vallard se však stává svědkem zločinu.

Okyo (CZE, 2023, režie: Lucie Lisníková)

Osamělý Noam opouští zchátralé město, s sebou má jen oranžový batoh a starý černý kufr. Dorazí na chladnou pláž, která má pro něj zvláštní význam.

Osmý den stvoření (On the 8th Day, FRA, 2023, režie: Agathe Sénéchal, Alicia Massez, Elise Debruyne, Flavie Carin, Théo Duhautois)

Stvoření světa trvalo sedm dní, k narušení jeho rovnováhy stačil pouze jeden.

Pasta a basta! (CookedFellas, GER, 2023, režie: David Sick)

Cannelloni je naštvaný, protože někdo používá podřadný sýr k ředění jeho jemného parmazánu. Musí se najít viník.

Pochybnost (CZE, 2023, režie: Adela Križovenská)

Abstraktní animací autorka zachycuje svůj boj a pochybnosti nad vlastní i cizí kreativitou.

Potom… (And Then…, SUI, 2022, režie: Leo Graf, Tanja Nuijten, Raphael Stalder)

Tři děti si vymyslí příběh o velrybě, která vyskočí z horského jezera a odletí horkovzdušným balónem.

Psí vodítko (La bride – The Dog´s Leash, BEL, 2022, režie: Nicolas Piret)

Jak daleko se může dostat pes, který je celý život přivázaný na vodítku? Cesta za svobodou není jednoduchá ani zadarmo. Držme mu palce.

Pustina (SVK, 2023, režie: Timotej Lukovič)

Žena žijící v poušti získává z osamělého stromu život. Jednoho dne z nebe spadnou okvětní lístky, a tak žena rozhodne jít hledat místo, odkud jsou.

Putování (Vidalia, FRA, 2023, režie: Camille Borg, Tabatha Hugues, Bastien L´Hourre,Constance Cartaut, Morgane Jolivel, Enzo Regardin, Emile Lachkar, Céline Soubrane,Diane Hamel)

Ve zmasakrované vesnici jsou někteří obyvatelé uneseni podivnými tvory. Jediní přeživší, dvě cibule Cal a Vidalia, se rozhodnou je jít hledat.

Sladký nektar (The Nectar Instead, USA, 2023, režie: Yoo Lee)

Mladá moucha se ve stop-motion studiu chytí do pasti. Díky tomu si uvědomí, že se celý svůj život honila za špatnou věcí.

Srdce v objetí (Heart Hug, ISR/UKR, 2023, režie: Nika Zhukova, Rimma Gefen)

Příběh o síle spojení mezi starší ženou a věrným psem Maxem. Nejen dáma, ale i její čtyřnohý přítel těžce nesou dopady války ve své zemi.

Tátovo auto (My Father´s Car, FRA, 2023, režie: Jeremy Andriambolisoa, Cérine Raouraoua, William Ghyselen, Benjamin Germe)

Dva bratři na Madagaskaru musí co nejrychleji opravit otcovo auto, než zjistí, co se s ním stalo.

Trubky (Pipes, SUI, 2022, režie: Jessica Meier, Kilian Feusi, Sujanth Ravichandran)

Někdy nás práce zavede na nečekaná místa. V případě instalatéra Boba je to gay klub s fetišistickým sklony.

Krátké dokumentární filmy

49 385 (POL, 2023, režie: Helena Stańczyk)

Babička Zosia při rodinné sešlosti s neuvěřitelnou lehkostí mluví o těžkostech války a životě v koncentračním táboře.

Bohatství moře (Sea Fortunes, BEL, 2022, režie: Elisa Mezquita, Armelle Fouat)

Ponor do života námořníků 19. století a nebezpečenství, která na ně číhají. Zpočátku šlo více o duchovní cestu, která dnes tíhne spíše k pragmatismu.

Otrávená studna (SVK, 2023, režie: Radek Ševčík)

Smrt dvou nevinných LGBTI+ lidí – Juraje a Matúše. Bez politické odpovědi. Příběh o nelepšícím se stavu slovenské společnosti.

Přes střepy (CZE, 2023, režie: Natálie Durchánková)

Anidok zachycující pocity ženy, která se stala obětí znásilnění. Sledujeme, jak se žena s traumatem vyrovnává a stává se silnější osobou.

Rány (Wounds, UKR, 2023, režie: Lesia Diak)

Ani krásná krajina Karpat, v níž žijí tři vdovy, nezakryje jejich smutek po mužích, kteří přišli o život během ruské invaze na Ukrajině.

Resilient (CZE, 2023, režie: Jan Považan)

Benoit přišel při pracovním úrazu o ruku. To mu však nezabrání v tom, aby se i nadále věnoval své životní vášni – surfaření.

Silo v Budapešti (Budapest Silo, HUN, 2022, režie: Zsófia Paczolay)

József pracuje v obilném sile více než třicet let. Na velkostavbu se dívá i ze svého obytného kontejneru. S místem i prací je neodmyslitelně spjat.

Svět je náš (The World Is Ours, CAN, 2023, režie: Nadia Louis-Desmarchais)

Po pandemii každý druhý mladý člověk vykazuje příznaky deprese. Šest dospívajících dívek tak poprvé po ní opustí město a vydá se na expedici v kánoi.

  




Kam dál