30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV doprovodného programu


Zpět

Sekce: Zábava pro děti

Pevnost poznání 1/6

Čt 01.06 | 10:00, Relax gastro zóna

Interaktivní stánek Pevnosti poznání – muzeum vědy Univerzity Palackého v Olomouci
Filmové trháky a fyzikální zákony. Netradiční spojení plné zábavy. Hořlavá pěna! Magdeburské polokoule! Destrukce plechovky vodní párou! Pokusy u kterých se rozhodně nebudete nudit! Přemýšleli jste někdy, proč se udržíte na jízdním kole? Dokázali byste si uvařit jídlo na vrcholu Mount Everestu? Jak udržíte potraviny v chladu během dlouhé letní cesty autem? Vyletíme společně raketou na lihový pohon ke Slunci? Vyzkoušejte si pokusy na vlastní kůži a nalezněte odpovědi na všechny otázky společně s námi.

Co je Pevnost poznání ve skutečnosti?
Architektonicky unikátní stavba s dřevěnou konstrukcí, která sídlí v areálu olomoucké Korunní pevnůstky, byla ještě v roce 1857 neoddělitelnou součástí bastionové pevnosti. Zatímco ale tehdy se v ní skladovala munice pro dělostřelectvo, v současnosti nabízí útočiště pro vědu a neformální vzdělávání. Je doslova progresivním muzeem vědy s potenciálem bavit rodiny s dětmi, studenty a vůbec širokou veřejnost. Jakmile otevřete brány Pevnosti poznání, čekají na vás 4 interaktivní expozice s desítkami originálních exponátů z dílny olomoucké přírodovědecké fakulty. A především pak akční odborní průvodci. V historicky věrných kostýmech vás provedou pestrou historií Olomouce, seznámí vás s pozoruhodnými obyvateli Litovelského Pomoraví a dokonce vám umožní na vlastní kůži si vyzkoušet rotující trenažér pro piloty a kosmonauty - tzv. gyroskop. Pevnost v sobě navíc ukrývá jak poznání skrze komiks, tak prostřednictvím těch nejlepších populárně-naučných snímků. Série obřích komiksových pláten vám vtipnou zkratkou předá to nejzajímavější z dějinných bojů o Olomouc, dobývání kosmických dálav se zase věnuje celá řada filmů v digitálním planetáriu. Pevnost poznání je právě díky svému ojedinělému prostoru a sympatickému přístupu erudovaných průvodců skutečně inspirativním místem, v němž se ladně prolíná rozmanitá historie s dynamickou současností. Pevnost poznání najdete přímo v areálu Korunní pevnůstky (Třída 17. listopadu 7), muzeum má otevřeno vždy od úterý do neděle od 9.00 do 17.00, o víkendech pak až do 18.00. www.pevnostpoznani.cz

10.00 - 19.00 Relax gastro zóna
Vstup volný.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.