30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Československá kinematografie: Filmy mého dětství

Císařův pekař - Pekařův císař (1951) 10

Československo | 1951 | 144 min.

Historický příběh zavádí do Prahy na císařský dvůr Rudolfa II. Císaře však víc než vladaření zajímá umění, krásné ženy a alchymistická dílna. Ze všeho nejvíc touží získat elixír mládí a najít legendárního Golema. Zatímco se věnuje svým zálibám, nejvyšší dvořané v čele s komořím Langem se spojí s Rudolfovým bratrem Matyášem, který usiluje o jeho trůn. Díky nechtěné záměně se úlohy vladaře ujme pekař Matěj Kotrba, který je císaři velmi podobný, jen je o dvacet pět let mladší. Ten si poradí s proradnými dvořany, vydá užitečná nařízení a Golemovu sílu využije pro blaho všech.

ZeměČeskoslovensko
Rok1951
Délka144 min
Věková skupina10
Režie Martin Frič
Scénář Martin Frič, Jan Werich, Jiří Brdečka
Kamera Jan Stallich
Hudba Julius Kalaš, Zdeněk Petr
Střih Jan Kohout
Kontakt Národní filmový archiv

Biografie

Martin Frič (1902–1968) Scenárista a režisér. Studoval UMPRUM, věnoval se divadlu a kabaretu. Debutoval němým filmem Páter Vojtěch (1928), ve zvukovém filmu snímkem Dobrý voják Švejk (1931). Natočil desítky děl, jako např. Hej rup! (1934), Kristián (1939), Prstýnek (1944) či Lidé z maringotek (1966).

Láska, Komedie, Fantazy, Pohádka, Historie

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.