30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Československá kinematografie: Filmy mého dětství

Šíleně smutná princezna (1968) 6

Československo | 1968 | 89 min.

Princeznu Helenu a prince Václava jejich královští otcové kdysi dávno zasnoubili. Vzpurní mladí lidé se neznají a nechtějí se podrobit domluvenému sňatku. Zamilují se do sebe díky souhře okolností, kdy si zapřou svou totožnost. Helena si chce na otci vynutit sňatek s milovaným mladíkem a začne hrát smutnou princeznu. Věří, že ji otec král dá za ženu jejímu „neurozenému zachránci“, aniž tuší, že jde o syna krále Jindřicha. Rádcové obou králů Ypsilon a Iks nepřejí tomuto sňatku a rozpoutají válku. Vše se v dobré obrátí díky zdravému rozumu a pomoci laskavé chůvy…

ZeměČeskoslovensko
Rok1968
Délka89 min
Věková skupina6
Režie Bořivoj Zeman
Scénář Bořivoj Zeman, František Vlček st.
Kamera František Valert
Hudba Jan Hammer ml.
Střih Josef Dobřichovský
Kontakt Národní filmový archiv

Biografie

Bořivoj Zeman (1912–1991) Klasik českého filmu. Začínal v hostivařských a ve zlínských ateliérech. Proslul svojí tvorbou pro děti – je autorem vůbec první české filmové pohádky Pyšná princezna (1952). Velký úspěch zaznamenaly i jeho další pohádkové příběhy Byl jednou jeden král (1954) nebo Šíleně smutná princezna (1968).

Láska, Komedie, Pohádka

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.