30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Mezinárodní soutěž hraných filmů pro mládež

Čtyřicet plešatých (2017) 14

Írán | 2017 | 86 min.

Příběh se odehrává v malé vesnici na úpatí zalesněných hor v severním Íránu a sleduje dojemný příběh rodiny dospívajícího Asghara, který se společně se svou sestrou Rojou a babičkou stará o nemocného otce. Ten trpí nemocí způsobenou plynem ve válce v Iráku a sourozenci dělají vše proto, aby se o něj postarali. Celou oblast postihne vytrvalý déšť, který způsobí povodeň a strhne most. Jediná cesta do města zůstane uzavřená a Asghar nemůže obstarat novou kyslíkovou bombu. Od babičky se dozví o legendě, která říká, že pokud někdo najde čtyřicet plešatých mužů a zavěsí na strom seznam jejich jmen, déšť přestane. Komediální linka hledání plešounů je propojena s dramatickými událostmi Asgharova života. Odvážný chlapec coby dočasná hlava rodiny se musí vypořádat nejen s živelní pohromou, ale i s problémy se spolužákem, nápadníkem starší sestry či překvapivým rodinným tajemstvím.

ZeměÍrán
Rok2017
Délka86 min
Věková skupina14
JazykFarsi
TitulkyAnglické, české
Režie Sadegh Sadegh Daghighi
Scénář Abodoljabbar Deldar
Kamera Peyman Abbaszadeh
Hudba Benzad Abdi
Střih Hassan Ayyubi
Kontakt Farabi Cinema Foundation

Biografie

Sadegh Sadegh Daghighi (1976) Režisér z Íránu. Vystudoval filmovou režii. Natočil řadu krátkých filmů, dokumentů či video projektů. Zabýval se kamerou, střihem, zvukem i speciálními efekty. Debutoval oceňovaným celovečerním snímkem Klučičí hrdina (Hero Boy, 2012), ohlas přineslo i jeho další drama Než se vrátí Ahmad (Ta Amadan Ahmad, 2015). Snímek Čtyřicet plešatých (Chehel Kachal, 2017) je jeho poslední realizací.

Přátelství, Mládí, Rodina, Škola, Nemoc, Exotika, Příroda, Spolupráce, Dobrodružství, Životní prostředí, Otcovství

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.