30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Československá kinematografie: Filmová hudba

Tři veteráni (1983) 3

Československo | 1983 | 93 min.

Tři vysloužilí vojáci – dělostřelec Pankrác, dragoun Bimbác a vojenský kuchař Servác – jsou propuštěni z armády a toulají se světem. Od dobrosrdečných skřítků dostanou kouzelné dary a přemýšlejí, jak s nimi co nejlépe naložit. Nakonec se spolu vypraví do království Monte Albo, kde se Bimbác zamiluje do princezny Bosany. Ta je sice krásná, ale také proradná, postupně vojáky o všechny dary připraví a nechá je vyhnat. Zatímco se s králem radují, co budou moci s kouzelnými věcmi podnikat, vojákům ještě trochu trvá, než pochopí, co je pro ně na světě opravdu nejdůležitější…

ZeměČeskoslovensko
Rok1983
Délka93 min
Věková skupina3
JazykČeština
TitulkyBez titulků
Režie Oldřich Lipský
Scénář Zdeněk Svěrák
Kamera Jiří Macák
Hudba Jaroslav Uhlíř
Střih Dalibor Lipský
Kontakt Národní filmový archiv

Biografie

Oldřich Lipský (1924–1986) Scenárista a režisér. K filmu přišel od divadla. Debutoval snímkem Cirkus bude! (1954), na nějž navázal filmy Šest medvědů s Cibulkou (1972) a Cirkus v cirkuse (1975). Komediální talent zúročil v dílech Limonádový Joe (1964), Jáchyme, hoď ho do stroje! (1976) či Tajemství hradu v Karpatech (1981).

Přátelství, Romance, Komedie, Týmová práce, Pohádka, Akce a dobrodružství

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.