30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Československá kinematografie: Filmová hudba

Sůl nad zlato (1982) 10

Československo | 1982 | 84 min.

Vše začíná turnajem, na němž rytíři bojují o tři dcery krále Pravoslava. Zatímco nápadníci Vandy a Barbory zdolali své soky, Maruška uteče do zahrady, aby se setkala se svým tajným ctitelem, který je synem Krále podzemí. Král chce korunu svěřit té z dcer, která mu nejvroucněji vyjádří lásku. Vanda s Barborou mluví o zlatě a špercích, Maruška svoji lásku přirovná k soli. Uražený král Marušku vyžene z paláce a poníží Solného prince. Král podzemí prokleje Pravoslavovo království a všechnu sůl změní ve zlato. Je jen na Marušce, aby zachránila říši svého otce i Solného prince.

ZeměČeskoslovensko
Rok1982
Délka84 min
Věková skupina10
JazykČeština
TitulkyBez titulků
Režie Martin Hollý
Scénář Peter Kováčik
Kamera Dodo Šimončič
Hudba Karel Svoboda
Kontakt SFÚ

Biografie

Martin Hollý (1931–2004) Slovenský režisér a scenárista. Debutoval snímkem Havrania cesta (1962). V rámci multižánrové tvorby režíroval např. psychologický Prípad pre obhajcu (1964), romantické Orlie pierko (1971) či historické drama Signum laudis (1980). Později tvořil v ČR, kde natočil např. Zámek v Čechách (1993).

Láska, Fantazy, Pohádka

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.