30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Soutěž celovečerních hraných debutů - evropské první filmy

Pod ochrannými křídly (2016) 13

Finsko, Dánsko | 2016 | 100 min.

Soucitný příběh natočený v tlumeném a realistickém stylu je břitkým i dojemným portrétem dospívání. Jeho ústřední postavou je vynalézavá Varpu, která se rozhodne vypátrat svého biologického otce. Na svých dvanáct let je vzhledem k malému vzrůstu možná méně fyzicky vyspělá jako jiné dívky jejího věku, ale svou psychickou zralostí a nezávislostí je daleko převyšuje. Ve skutečnosti je to její matka, kdo se chová jako dítě – pláče, když neudělá jízdy v autoškole, smutná a osamělá žádá svou dceru o to, aby s ní mohla spát v posteli, a než by se raději zeptala Varpu na její život, stěžuje si na ten svůj. Dokonce i zapomene na narozeniny své dcery. Varpu touží po méně sobeckém rodiči, a tak se rozhodne najít svého otce. Jenomže to, že se chová jako dospělá, ještě neznamená, že je dospělá i její duše…

ZeměFinsko, Dánsko
Rok2016
Délka100 min
Věková skupina13
JazykFinština
TitulkyAnglické, české
Režie Selma Vilhunen
Scénář Selma Vilhunen
Kamera Tuomo Hutri
Hudba Jori Sjögroos, Paula Vesala
Střih Samu Heikkilä
Kontakt Media Luna

Biografie

Selma Vilhunenová (1976) Norská scenáristka a režisérka. Film studovala na akademii umění v Turku. Prosadila se jako dokumentaristka např. oceňovanými snímky Moji sloníci (Minun pikku elefanttini, 2003) či Pony Girls (Ponitytöt, 2008), později mj. realizovala krátkou komedii Musím se o všechno postarat? (Pitääkö mun kaikki hoitaa?, 2012), která získala nominaci na Oscara. Debutuje celovečerním dramatem Pod ochrannými křídly (Tyttö nimeltä Varpu, 2016).

Drama, Rodina, Dětství, Otcovství, Debut, Empatie, Vztahy, Režisérka

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.