30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Soutěž celovečerních hraných debutů - evropské první filmy

Špína (2017) 16

Česká republika, Slovensko | 2017 | 87 min.

Sedmnáctiletá Lena se poprvé zamiluje do chlapce a touží po svobodě a dobrodružství. Její báječný svět se však zhroutí jak domeček z karet ve chvíli, kdy ji všemi spolužačkami obdivovaný učitel znásilní v jejím vlastním domě. Místo aby se o trauma podělila alespoň s nejlepší kamarádkou, nechává Lena bolestivé tajemství pro sebe. Potlačované pocity ji dovedou až k pokusu o sebevraždu. Rodina je v šoku a Leny skončí na psychiatrickém oddělení. Mezi divokými a podobně nepochopenými dětmi nakonec zjistí, že v tom, co prožila, není sama. Pak se ale její blízká spolubydlící oběsí a Lena je úplně na dně. Souhlasí tak s elektrokonvulzivní terapií. Zpočátku se zdá, že jí léčba pomáhá a až na ztrátu paměti se jí daří dobře. Návrat ke starému životu však netrvá dlouho. Vzpomínky, které se postupně vracejí, přinášejí nesnesitelné uvědomění. Tentokrát však Lena nespadne do propasti sebenenávisti – snaží se naopak postavit prožitému traumatu čelem.

ZeměČeská republika, Slovensko
Rok2017
Délka87 min
Věková skupina16
JazykČeština
TitulkyAnglické
Režie Tereza Nvotová
Scénář Barbora Námerová
Kamera Marek Dvořák
Střih Jiří Brožek, Michal Lánský, Janka Vlčková
Kontakt Falcon

Biografie

Tereza Nvotová (1988) Režisérka, scenáristka a herečka ze Slovenska. Ztvárnila více než desítku filmových i TV rolí. Studovala dokumentární i hranou tvorbu na pražské FAMU. Během studií mj. režírovala celovečerní dokument Ježíš je normální! (2008), krátký hraný snímek Hráči (2010) nebo dokumentární TV sérii Jeden rok s Fulbrightem (2015). Drama Špína (2017) jejím absolventským snímkem a zároveň celovečerním debutem.

Drama, Mládí, Dospívání, Debut, Režisérka, Psychologie, Psychické zdraví, Mládí

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.