30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Mezinárodní soutěž hraných filmů pro děti

Oskarova Amerika (2017) 10

Norsko | 2017 | 79 min.

Dojemný příběh o neobyčejném přátelství na pozadí jedné rozbité rodiny. Oskar sní o prázdninách u koní, strávených s matkou v prérii, jenomže naráží na realitu, která je poněkud deprimující. Místo toho je totiž na léto poslán k nevrlému dědečkovi. Oskarova matka se musí nejdřív sama vypravit do Ameriky a najít si tam práci. Vyvrhel Levi, jehož nebližším přítelem je poník, se stává Oskarovým jediným kamarádem. Ve chvíli, kdy má být Levi umístěn do domova a Oskarova matka se nevrací, zosnují oba chlapci bláznivý plán – ve člunu Leviho pradědečka se chtějí přes Atlantik dostat až do Ameriky.

ZeměNorsko
Rok2017
Délka79 min
Věková skupina10
JazykNorština
TitulkyAnglické, simul. překlad cz
Režie Torfinn Iversen
Scénář Torfinn Iversen
Kamera Odd Reinhardt Nicolaysen
Střih Arild Tryggestad
Kontakt Norwegian Film Institute

Biografie

Torfinn Iversen (1985) Norský scenárista, režisér i kameraman. TV a film studoval na univerzitě v Lillehammeru a na vysoké umělecké škole v Kabelvågu. Filmem se zabývá od dětství. Natočil několik krátkých snímků, např. Milostná kapitola (Et kjærlighetskapittel, 2008) či Levisův kůň (Levis hest, 2011), s nimiž se dostal do programů řady mezinárodních festivalů. Celovečerně debutoval rodinným snímkem Oskarova Amerika (Oskars Amerika, 2017).

Akce a dobrodružství, Rodina, Přátelství, Zvířata, Diskriminace, Vztahy, Psychické zdraví

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.