30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Mezinárodní soutěž hraných filmů pro děti

Hlava rodiny (2016) 12

Írán | 2016 | 71 min.

Atův otec námořník se ztratil na moři a jeho malý syn odmítá fakt, že by mohl být mrtvý. Snaží se finančně zabezpečit rodinu, matku a mladšího bratra Aloo, prodejem občerstvení na pláži a čištěním ryb na rybím trhu. Je však tradicí, aby se vdova znovu provdala a co nejdříve, aby nemusela její rodina strádat. Ato začne svůj soukromý boj proti strýci, který jeho matce shání nápadníky. Radovánky dětství a školní docházka jsou pro něj už minulost a snaží se plnit funkci hlavy rodiny. Mezitím tajně píše dopisy, jako by je psal ztracený otec své rodině. Obléká si otcovu velkou košili, stará se domácnost, provádí menší opravy, dává bratrovi kapesné. Bohužel jeho úsilí nestačí a tak se rozhodne pro nebezpečný krok. Nabídne své služby místním pašerákům. Umí totiž skvěle plavat a zadržet dech pod vodou na dlouhou dobu. Kriminálníci pašují své zboží po moři a Atoa čeká riskantní čin – proplavat kolem námořní ozbrojené hlídky na lodi číslo 4.

ZeměÍrán
Rok2016
Délka71 min
Věková skupina12
JazykFarsi
TitulkyAnglické, české
Režie Mehran Malakouti
Scénář Shila Rashidian
Kamera Alireza Ghazi
Střih Siavash Tarazandeh Pour
Kontakt Documentary and Experimental Film Center

Biografie

Mehran Malakouti Filmový zvukař a začínající režisér z Íránu. Patří k předním íránským expertům v produkci zvukového designu a střihu v oblasti filmu. Je členem oborové Íránské asociace filmového zvuku a zároveň se také věnuje pedagogické činnosti v Institutu pro mladé filmové profesionály. Dlouhodobě zasedal v porotě Mezinárodního filmového festivalu Fajr v Teheránu a výročních filmových oslav Khane. Jako režisér debutuje celovečerním snímkem Hlava rodiny (Number Four, 2016).

Drama, Exotika, Rodina, Chudoba, Dospívání, Otcovství

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.