30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Mezinárodní soutěž hraných filmů pro děti

Mrzout Niilas (2017) 8

Belgie, Švédsko, Norsko, Nizozemsko | 2017 | 78 min.

Dvanáctiletý chlapec z města Niilas žije pouze s otcem, svou švédskou matku si příliš nepamatuje. Toto léto se však musí proti své vůli vypravit do Laponska. Tam žije jeho matka s novou rodinou mezi domorodými Sámy, kteří se živí chovem polodivokých sobů. Niilas se však i přes vřelé přivítání uzavírá do sebe. Jediný, kdo se k němu může dostat, je jeho nevlastní sestra Sunna. Migrace sobů je v plném proudu a Niilas musí podat pomocnou ruku. Jeden sob však zmizí, a tak jej Niilas pomáhá hledat. Při tom mu v těch nejneočekávanějších situacích několikrát zkříží cestu ohromný los. Niilas postupně objevuje své kořeny, které jsou zjevně silnější, než si kdy dokázal představit. A tak navzdory svým očekáváním zažívá to nejdobrodužnější léto svého života.

ZeměBelgie, Švédsko, Norsko, Nizozemsko
Rok2017
Délka78 min
Věková skupina8
JazykNizozemština, Švédština
TitulkyAnglické, simul. překlad cz
Režie Meikeminne Clinckspoor
Scénář Meikeminne Clinckspoor
Kamera Christian Paulussen
Hudba Helge Slikker
Střih Håkan Karlsson
Kontakt LevelK

Biografie

Meikeminne Clinckspoorová (1984) Scenáristka a režisérka z Nizozemí. V Amsterdamu získala divadelní vzdělání, poté vystudovala filmovou školu KASK v belgickém Gentu, kterou ukončila krátkým dramatem Strom přání (De Wensboom, 2009). Dále režírovala krátké snímky Obyčejně neobyčejný (Usually Unusual, 2012) a Ki (2015). V celovečerním formátu debutuje rodinným filmem Mrzout Niilas (Cloudboy, 2017). Věnuje se také rozvoji TV seriálů pro malé publikum a profesionální práci s dětmi pro potřeby filmu.

Akce a dobrodružství, Rodina, Přátelství, Správná rozhodnutí, Příroda, Fantazy, Tradice, Zvířata, Původní obyvatelé

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.