30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Dny švédské kinematografie

Simonův vesmír (2010) 15

Švédsko | 2010 | 82 min.

„Jmenuji se Simon. Mám Aspergerův syndrom. Mám rád vesmír, věci ve tvaru kruhu a svého bratra Sama, který se o mě stará. Nemám rád city, ostatní lidi, změny a komedie s Hughem Grantem.“ Osmnáctiletý Simon trpí poruchou osobnosti a každý den je pro něj velmi náročný. Díky trpělivé péči svého bratra Sama a pevně nastavenému režimu je však schopen fungovat. Stav věcí naruší rozchod Sama s jeho přítelkyní. Její odchod z domácnosti dopadne nepříznivě na oba bratry. Když Sam propadne depresi, Simonův život se změní v nesnesitelný chaos. Rozhodne se proto vzít situaci do vlastních rukou. Aby znovu nastolil ztracený řád, musí najít bratrovi novou, dokonalou dívku.

ZeměŠvédsko
Rok2010
Délka82 min
Věková skupina15
JazykŠvédština
TitulkyAnglické, české
Režie Andreas Öhman
Scénář Andreas Öhman, Jonathan Sjöberg
Kamera Niklas Johansson
Hudba Josef Tuulse
Střih Mikael Johansson, Andreas Öhman
Kontakt Yellow Affairs

Biografie

Andreas Öhman (1985) Scenárista, režisér a střihač. Studoval filmovou vědu na Stockholmské univerzitě. Oceněn byl za krátký snímek Můj život jako trajler (2008), další uznání mu přinesl celovečerní debut Simonův vesmír (I rymden finns inga känslor, 2010). Podepsán je také pod filmy Remake (2014) či Věčné léto (Odödliga, 2015).

Mládí, Přátelství, Komedie, Vztahy, Psychické zdraví, Mládí

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.