30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Mezinárodní soutěž hraných filmů pro děti

Pátá loď (2017) 12

Slovensko, Česká republika | 2017 | 85 min.

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi rozvíjí osudy dvou dětí, jejichž nevinná hra navždy změní jejich životy. Jarka není pro svou matku Lucii víc než jen nejlepší kamarádka, desetiletá dívka to tak ale nevidí. Mnohem raději by byla, kdyby máma byla opravdu mámou. Jarčin sen je mít opravdovou rodinu a také dům někde u moře. Když se jednou sama ocitne na nádraží, narazí zde na dvě opuštěná batolata a rozhodne se je vzít s sebou do okouzlující zahradní chatky své babičky. Ta se pak stává bezpečným útočištěm, kde Jarka přebírá roli mámy, jak si ji sama představuje. Spolu se svým sousedem Kristianem, který má naopak přehnaně protektivní rodiče, se o děti starají. Svým impozantním konáním a hrou na rodinu ukazují, co to znamená opravdově milovat a uvědomovat si zodpovědnost a jak je možné nevzdávat se svého snu, aniž by tím trpěli ti nejbližší.

ZeměSlovensko, Česká republika
Rok2017
Délka85 min
Věková skupina12
JazykSlovenština
TitulkyAnglické
Režie Iveta Grófová
Scénář Iveta Grófová
Kamera Denisa Buranová
Hudba Matej Hlaváč
Střih Anton Fabian
Kontakt endorfilm s.r.o.

Biografie

Iveta Grófová (1980) Slovenská scenáristka a režisérka. Vystudovala animovanou a dokumentární tvorby na VŠMU v Bratislavě. Během studií natočila krátké snímky Gestarbeiteři (Gestarbeiteri, 2007) a Discoboj (2013), který byl později začleněn do povídkového filmu Slovensko 2.0 (2014). V celovečerním formátu debutovala dramatem Až do města Aš (2012) uvedeným na evropských festivalech. Dále režírovala dokument Blues pro sólo matky (2013).

Rodina, Přátelství, Dětství, Fantazy, Vztahy, Psychologie, Dle skutečného příběhu

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.