30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Ve stínu války

Irácké dětství (0) 10

Irák, Velká Británie | 0 | 56 min.

Všechno nejlepší Malý chlapec jde v den výročí Černé středy a svých pátých narozenin navštívit hrob svého otce. Jeho pozornost upoutá autíčko na hraní. Chlapec se ztratí z dohledu a bloudí mezi labyrintem hrobů, kde se seznamuje s nezvyklým kamarádem, který jej záhadně zavede zpátky k matce. Boží děti Při zápasu „dívek proti chlapcům“ sází tělesně postižený chlapec na výhru dívčího týmu to nejcennější, co má – plakáty fotbalistů – ve snaze, že získá srdce brankářky dívčího týmu, do které se zamiloval.   Děti války Mladá oběť války žijící v iráckém sirotčinci odkrývá své úzkosti a zážitky a přenáší je formou kreseb na papír. Dětskýma očima konfrontuje události kolem sebe. Díky tomuto pohledu na válku vnímáme, jak roztříštěný je jeho svět.   Rtěnka Fantaskní představy dospívajících chlapců v hodinách sexuální výchovy na bagdádské střední škole týkající se jejich „přitažlivě přísné“ učitelky neberou konce. Ne však u Aliho. Jeho jediným snem je totiž vlastnit tenisky značky Nike. Nesmíniny ptáci Poněkud zvláštní Nesma (11) žije v nesouladu s okolním světem od chvíle, kdy se začala po smrti svého otce starat o jeho holuby. Matka nařizuje, aby se ptáků zbavila. To však pro Nesmu představuje ještě větší výzvu, než ty, které bude muset zdolat v době svého dospívání. Kanystr Hluchý chlapec z Bagdádu si může o dětství nechat jen zdát. Aby jeho rodina přežila, jen nucen krást kanystry s olejem. Jenomže rušná cesta autobusem domů zapříčiní, že kvůli nečekané zábavě zapomene na své poslání. Následuje zoufalé hledání životně důležité kapaliny v kanystru, který ztratil.

ZeměIrák, Velká Británie
Rok0
Délka56 min
Věková skupina10

Biografie

Mohanad Hajal (1985), scenárista a režisér, absolvoval fakultu umění a filmu na Bagdádské univerzitě. Působil jako asistent režie, později začal natáčet vlastní krátké snímky. V současné době pracuje pro Irácké nezávislé filmové centrum. Ahmed Al-Daraži (1986), scenárista a režisér, absolvoval audiovizuální studia na Bagdádské univerzitě. Pracoval jako editor a zvukař pro TV satelitní stanice. Podílel se na realizaci řady filmů, sám režíruje krátké snímky. V současné době studuje filmovou školu v Londýně, kde se rovněž pohybuje v prostředí satelitních TV. Medoo Ali (1991), režisér, vystudoval Centrum výtvarných umění v Bagdádu. Spolupracoval na realizaci několika celovečerních i dokumentárních filmů. Svůj první krátký snímek natočil v rámci workshopu Iráckého nezávislého filmového centra, přičemž zde spolurežíroval i další dílo spolu s Najwan Aliovou. Luaj Fadhil Abbas (1982), režisér, inženýrská studia nedokončil, později absolvoval Newyorskou filmovou akademii v Abú Dhabi a studuje její další kurzy v Los Angeles. Asistoval vzniku mnoha iráckých celovečerních filmů. Samostatně režíroval dokumenty a krátké snímky, s nimiž se představil na zahraničních festivalech. Najwan Aliová (1989), scenáristka a režisérka, absolvovala audiovizuální studia v Institutu výtvarných umění v Bagdádu, ve kterých v současné době pokračuje na Akademii výtvarných umění. Je autorkou několika krátkých snímků. Jahja Al-Allaq (1979), scenárista a režisér, absolvoval studia filmu na Akademii výtvarných umění v Bagdádu a později na Newyorské filmové akademii v Los Angeles. Účastnil se též kurzů dokumentaristiky na nezávislé filmové a TV škole. Asistoval režii celovečerních filmů, sám realizoval krátké snímky, které získaly festivalová ocenění.Toto pásmo obsahuje následující filmy:
Vše nejlepší!
Děti války
Boží děti
Kanystr
Nesmininy ptáci
Rtěnka

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.