30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Novinky české filmové a televizní tvorby

Duch nad zlato (2013) 10

Česká republika | 2013 | 92 min.

Tulák Vojta objeví jedné noci v podzemí poklad, který hlídá tajemný duch. Vojta se vyděsí a uteče, do kapsy si ale stihne dát pár zlaťáků a malé křesadlo. O peníze jej v zápětí připraví v hospodě, kde se dozví o krásné princezně, která nikdy neopouští zámek. Když Vojta konečně použije křesadlo, a přivolá tak nevědomky ducha, který mu musí sloužit, jeho život se změní. Na Vojtovo přání přinese duch v noci spící princeznu a Vojta se do ní ihned zamiluje. Nemyslí na nic jiného, než jak být s princeznou, v čemž mu duch s radostí pomáhá. Vojtu si totiž oblíbil a v jeho přítomnosti zjišťuje, jak svůj bývalý život promarnil. Zdá se, že vše směřuje ke šťastnému konci. Hamižná dvorní dáma však odhalí tajemství křesadla a je odhodlaná ho získat. To se jí nakonec podaří a Vojta se ocitne v nebezpečí, z něhož může pomoci snad jen princezna.

ZeměČeská republika
Rok2013
Délka92 min
Věková skupina10
JazykČeština
TitulkyBez titulků
Režie Zdeněk Zelenka
Scénář Zdeněk Zelenka
Kamera Pavel Berkovič
Hudba Jiří Škorpík
Střih Dana Klempířová
Kontakt Česká televize

Biografie

Zdeněk Zelenka (1954) je scenárista a režisér. Začínal jako filmový asistent, později vystudoval FAMU. Debutoval koprodukčním filmem Čarovné dědictví (1985). Svoji bohatou a žánrově rozrůzněnou scenáristickou a režisérskou tvorbu spojil především s TV prostředím, připomeňme např. snímky Svědkyně (1991), Kean (1995), Velký případ (1999), Brouk v hlavě (2002) či Kanadská noc (2008). Pro děti natočil např. pohádky Nesmrtelná teta (1993) nebo Kouzla králů (2008).

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.