30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež

Tři veteráni (1983) 5

Česká republika | 1983 | 93 min.

Tři vysloužilí vojáci – dělostřelec Pankrác, dragoun Bimbác a vojenský kuchař Servác – jsou po propuštění z armády bez peněz a toulají se světem. Od dobrosrdečných skřítků dostanou kouzelné dary, a tak přemýšlejí, jak s nimi co nejlépe naložit. Nakonec se společně vypraví do království Monte Albo, kde se Bimbác zamiluje do princezny Bosany. Bosana je sice krásná, ale také proradná, postupně vojáky o všechny dary připraví a nechá je vyhnat. Zatímco se s králem radují, co všechno budou moci s kouzelnými věcmi podnikat, vojákům ještě dlouho trvá, než pochopí, co je pro ně na světě opravdu nejdůležitější…

ZeměČeská republika
Rok1983
Délka93 min
Věková skupina5
JazykČeština
TitulkyBez titulků
Režie Oldřich Lipský
Scénář Zdeněk Svěrák
Kamera Jiří Macák
Hudba Jaroslav Uhlíř
Střih Dalibor Lipský
Kontakt NFA

Biografie

Oldřich Lipský (1924–1986) byl filmový scenárista a režisér. Od Divadla satiry, které spoluzaložil, přešel na Barrandov k filmu. Okouzlen cirkusem debutoval snímkem Cirkus bude! (1954), na nějž navázal filmy Šest medvědů s Cibulkou (1972) a Cirkus v cirkuse (1975). Svůj komediální talent dále zúročil zejména v parodiích Limonádový Joe (1964) a Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970), komedii Marečku, podejte mi pero! (1976) nebo také v pohádce Tři veteráni (1983).

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.