30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Dny dánské kinematografie

Anton (1996) 12

Dánsko | 1996 | 80 min.

Antonovi je deset. Jeho otec býval pilotem proudové stíhačky, při jedné nehodě však zemřel. Máma Antonovi vysvětlila, že jeho táta létá s anděly v nebi. Samotný Anton je letadly posedlý. Jeho pokoj je plný modelů a plakátů letadel a v garáži na jednom opravdovém stroji pracuje. Má totiž v úmyslu doletět za svým tátou. Film o chlapci, který se vyrovnává se smrtí svého otce, o jeho přátelích, nepřátelích a první lásce.

ZeměDánsko
Rok1996
Délka80 min
Věková skupina12
JazykDánština
TitulkyČeské
Režie Aage Rais-Nordentoft
Scénář Aage Rais-Nordentoft, Bent E. Rasmussen
Kamera Jacob Banke Olesen
Hudba Hilmar Örn Hilmarsson, Björk
Střih Ghita Beckendorff
Výtvarník Erik Peitersen
Produkce Jutlandia Film
Kontakt Skandinávský dům

Biografie

Aage Rais-Nordentoft (1969) je scenárista, režisér i herec. Studoval komparativní literaturu na univerzitě v Aarhusu, filmovou kariéru začínal jako producent v Kodani. Upozornil na sebe již krátkým filmem Skleněná stěna (Glasmuren, 1994), za celovečerní debut Anton (1996) byl již oceněn. Z jeho tvůrčí dílny zmiňme např. documetární drama Teens (Toser og drengerove, 1998), rodinnou komedii Šup sem, šup tam (2 ryk og en aflevering, 2003) či drama MollyCam (2008).

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.