30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Panoráma

Bekas (2012) 12

Finsko, Irák, Švédsko | 2012 | 92 min.

Dana a Zana jsou dvě děti hledající někoho, kdo by je zachránil. Jediný, kdo je napadne, je Superman – a to po tom, co tajně shlédnou pár scén z filmu o něm. Děti jsou sirotky a bezdomovci v iráckém Kurdistánu za diktátorské vlády Saddáma Husajna během devadesátých let 20. století. Jejich jedinou nadějí se zdají být Spojené státy americké, kde by mohly žít se svým kamarádem Supermanem. Ale jak se tam dostat? K tomu, aby si svůj sen splnily, jim chybí jak peníze, tak i cestovní pasy. A navíc je jejich jediným dopravním prostředkem osel.

ZeměFinsko, Irák, Švédsko
Rok2012
Délka92 min
Věková skupina12
TitulkyAnglické, simultánní překlad d
Režie Karzan Kader
Scénář Karzan Kader
Kamera Johan Holmqvist
Hudba Juhana Lehtiniemi
Střih Michal Leszczylowski, Sebastian Ringler
Produkce Sonet Film AB
Kontakt Swedish Film Institute

Biografie

Karzan Kader (1982) je švédský režisér původem z kurdské části Iráku Ve Stockholmu absolvoval filmovou režii na Institutu dramatických umění. Jeho závěrečný krátký dobrodružný snímek Bekas (2010) získal několik festivalových ocenění. Téma filmu režisér dále rozvinul do celovečerního stejnojmenného debutu - drama Bekas (2012), které je inspirované jeho vlastním životním příběhem.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.