7. 4. 2020

Hvězda oscarového filmu 1917 poslala vzkaz fanouškům Zlín Film Festivalu

V roce 2015 přijel do Zlína britský herec George MacKay, který českému publiku tenkrát ještě nebyl příliš známý. A to i přesto, že do té doby měl ve své filmografii již mnoho záznamů. Na svou velkou slávu si však musel počkat až do loňského roku. Režisér Sam Mendes si jej společně s hvězdou seriálu Hra o trůny mladým hercem Dean-Charlesem Chapmanem vybral do svého válečného eposu 1917, který byl oceněn Zlatými Glóby i Oscary.

Jako dětský herec debutoval ve filmovém zpracování klasického příběhu Peter Pan (2003), objevoval se po boku takových hvězd jako je Clive Owen ve filmu Kluci jsou zpět (2009), či Saoirse Ronan ve snímku Budoucnost nejistá (2013). Na svou velkou slávu si však musel počkat až do loňského roku. Režisér Sam Mendes si jej společně s hvězdou seriálu Hra o trůny mladým hercem Dean-Charlesem Chapmanem vybral do svého válečného eposu 1917, který byl oceněn Zlatými Glóby i Oscary.

Georgeoův hvězdný pozdrav sledujte zde.

„George MacKaye jsem zvolila jako Young Star 55. Zlín Film Festivalu po zhlédnutí nezávislého filmu Bypass (2014), ve kterém mě svým výkonem oslnil. Když jsem se dozvěděla, že pozvánku do Zlína přijal, byla jsem šťastná a zároveň zvědavá, jaký, již tehdy zkušený herec, bude naživo. Na festival přijel velmi milý a plachý mladík zcela bez hvězdných manýrů, ochoten podstoupit všechna novinářská setkání, besedy k filmům Bypass a Slunce nad Leithem. S nadšením a laskavostí byl ochoten se fotit s návštěvníky kdykoliv a kdekoliv. Mou nejkrásnější vzpomínkou byl náš rozhovor pro festivalovou televizi, který se odehrával na trávníku před Kongresovým centrem. Bylo to jako bych si povídala s kamarádem o naší společné vášni – filmu. Na konci asi půlhodinového zpovídání se nám přiznal, že má sennou rýmu J Přesto s profesionalitou svou vlastní vydržel celou dobu bez jakékoliv stížnosti či pozastavení záznamu. Od té doby je George MacKay věrným fanouškem našeho festivalu, se kterým jsme stále v kontaktu. Doufám, že ho ještě ve Zlíně uvidíme. Tentokrát už jako velkou hvězdu.“

Vzpomíná na setkání Jaroslava Hynštová, dramaturgyně Zlín Film Festivalu.

Co na sebe prozradil na 55. Zlín Film Festivalu najdete zde.

 

Výběr z filmografie George MacKaye:

Peter Pan (2003)

Kluci jsou zpět (2009)

Za ty v nebezpečí (2013)

Slunce nad Leithem (2013)

Budoucnost nejistá (2013)

Pride (2014)

Bypass (2014)

Tohle je náš svět (2015)

Ofélie (2018)

Pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (2019)

1917 (2019)