30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Sestavit filmový program může být dobrodružství

11. dubna 2024

Zlín Film Festival je tradičně především o pestré filmové nabídce a možnostech vidět na velkém plátně filmy pro děti a mládež, které zpravidla nikde jinde, než ve festivalovém Zlíně nemůžete vidět.

Dříve, než postupně odhalíme, jaké filmy dramaturgové festivalu vybrali do jednotlivých soutěžních kategorií 64. ročníku festivalu, nastíníme alespoň v obrysech, na co se můžete těšit.

Filmový program tentokrát přinese divákům přes 300 filmů z 55 zemí světa, mezi nimiž ani letos nechybí tradiční evropské země jako Německo, Finsko či Francie. Zastoupeny jsou však i exotické krajiny, jako jsou Filipíny, Kolumbie, Ekvádor, Kypr nebo třeba Thajsko.

Naši kolegové z filmového programu tak letos opět měli možnost zhlédnout zajímavé snímky z celého světa, především z Asie a Jižní Ameriky, což je důkazem toho, že se dětskému a mládežnickému filmu daří i v takových destinacích a že se situace po covidu pomalu vrací k normálu.

Měla jsem opět velkou radost z nové vlny kanadského (quebeckého) filmu. Výběrem několika filmů z této země, hraných i animovaných, tak navazujeme na loňskou velkou úrodu,

zhodnotila Jaroslava Hynštová, dramaturgyně festivalu, a dodala:

Velký prim hrají i celovečerní animace, které potvrzují současnou kvalitu tohoto produkčně velmi náročného filmového žánru.

Z hlediska zaměření rezonuje ve filmech hodně téma přátelství, ale nezapomíná se i na obvyklé příběhy o lásce, rodině, sportu, přírodě a fantazii. Ve filmech pro starší diváky se pak objevují témata národnostní, náboženské, kulturní či sexuální odlišnosti.

Podle umělecké ředitelky Zlín Film Festivalu lze sestavování filmového programu označit za DOBRODRUŽNÉ.

Existuje spousta dětských nebo mládežnických filmů, ale ne tak kvalitních, abychom je mohli s čistým svědomím promítat našim festivalovým návštěvníkům. Často jsme do poslední chvíle v napětí, zda se nám opravdu podaří sestavit takovou kolekci filmů, abychom mohli být spokojení,

konstatovala Markéta Pášmová a doplnila:

Navíc se z pozice velmi respektovaného mezinárodního festivalu snažíme přivézt nejnovější produkci, a to byl letos trochu oříšek, protože především v Evropě se v oblasti kvalitního dětského filmu tolik nedařilo. O to více mě těší, že můžeme našim divákům nabídnout více filmů s nádechem exotiky – tedy něco, co se skutečně moc nevidí.

Na festival filmy tradičně doprovází také celá řada domácích i zahraničních filmových delegací složená z herců, režisérů, producentů a dalších tvůrců. Setkat se s nimi

můžete během festivalu nejen při projekcích v kině, ale také na Červeném koberci u Kongresového centra, ve Festival Café na náměstí Míru a řadě dalších míst ve městě.

Postupně budeme vkládat aktuální informace k jednotlivým filmovým sekcím, těšit se můžete na:

  • Studentské filmy - Zlínský pes
  • Animovaný film
  • Dokumenty
  • Filmy pro děti
  • Filmy pro juniory a mládež



Kam dál