30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Festivalové besedy budou letos pestré na osobnosti i témata

25. dubna 2024

Formát besed je dlouhodobě oblíbenou součástí našeho doprovodného programu. Každý rok se vám proto snažíme přinést zajímavé životní příběhy osobností, které jsou spjaty se světem filmu nebo mají blízko k našim divákům. A to jak k těm malým, ale i těm dospívajícím či úplně dospělým. Najděte si v naší nabídce to „své téma“ a přijďte v průběhu festivalového týdne za námi na různá místa ve Zlíně.

Na filmová témata a nevšední filmové osobnosti budou zaměřeny exkluzivní besedy na náměstí Míru. V první talk show připomeneme 90. narozeniny, jež letos oslaví výjimečná režisérka dětských filmů Věra Plívová-Šimková. Pamatujete si na filmy jako Krakonoš a lyžníci, Páni kluci, Lišáci, Myšáci a Šibeničák a spoustu dalších? Přijďte nejen na ně zavzpomínat s Janem Krausem a Michaelem Dymkou, kteří ztvárnili mnoho dětských rolí ve filmech této dámy českého dětského filmu. Další zajímavé besedy se zúčastní Eliška Balzerová a Pavel Nový. Oba společně zavzpomínají na práci s neobyčejným režisérem i výtečným vypravěčem Karlem Kachyňou, jedním z nejplodnějších českých filmových tvůrců, který by se letos dožil 100 let. Jeho široká filmografie čítá více než čtyřicet celovečerních filmů a desítku filmů televizních a dokumentárních.

V rámci povídání s názvem „Jak se líhnou filmoví trpaslíci“ ke 100. výročí narození režiséra Oldřicha Lipského se s Borisem Masníkem podíváme na to, jak se před nástupem počítačů natáčeli filmoví trpaslíci a jiná pohádková kouzla. Na programu bude na Den dětí, v sobotu 1. června, před projekcí filmu Ať žijí duchové.

V sobotu také vzdáme hold poetice velikána českého filmu. Přijďte se projít „Krajinou dětství ve filmech Františka Vláčila“ a připomenout si tak autorovy nedožité 100. narozeniny. Jedinečný program v multikině Golden Apple Cinema startuje v 19 hod.

Festival Café se stalo oblíbeným místem pro sdílení zajímavých příběhů, zážitků z natáčení a následné diskuse s návštěvníky. Tradiční je také moderátor, opět se potkáte s Vladimírem Krocem, který bude zpovídat řadu našich festivalových hostů, a to každé odpoledne během celého festivalového týdne. Novinkou, jež besedy ve Festival Café letos doplní, představuje živé natáčení nových dílů festivalového podcastu Filmová 174 LIVE.

Zajímavá témata nabídnou v denní frekvenci oblíbené talk show u zlínského zámku, které osloví nejen mladou generaci v rámci pořadu „Život je takovej“. S Filipem Tellerem a Petrou Pifkovou se tak každý festivalový podvečer od 17 do 18 hodin můžete setkat a debatovat se zajímavými osobnostmi. Zatím může vybírat z této nabídky hostů:

  • 30.05.2024 - Petr Švancara
  • 31.05.2024 - Viktor Tauš
  • 01.06.2024 - Šárka Strachová
  • 02.06.2024 - Eva Vrabcová Nývltová
  • 04.06.2024 - Petr a Matěj Formanovi

   

Uprostřed parku Komenského nemůžete minout neobvyklou stavbu. Nebude to nic menšího než beduínský stan. A právě zde se odehrají besedy „O herectví“. Od 19 do 21 hodin si ve vybrané dny můžete vyslechnout autentické zážitky našich hostů nejen z jejich herecké dráhy. V beduínském stanu si vychutnáte tato vyprávění:

  • 31.05.2024 – Tereza Ramba seznámí návštěvníky s rozdíly mezi divadelním a filmovým herectvím
  • 01.06.2024 – Kdo jsou a co musí zvládnout kaskadéři ve filmu
  • 02.06.2024 – Jaké to je být dětským hercem?    
  • 03.06.2024 – Matyáš Ramba přiblíží pohybové divadlo 



Kam dál