30/5 — 5/6/2024
64. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FILMŮ
PRO DĚTI A MLÁDEŽ
MY ZFF
Stáhni si apku

Dokumentární film pro mladé publikum žije!

09. května 2024

Když jsme před lety zakládali sekci evropských dokumentárních filmů pro mladé publikum, měli jsme velké plány a hlavu plnou ideálů. Netušili jsme, že to bude mnohdy velký oříšek. Kvalitních evropských celovečerních dokumentů pro mladé publikum do 15 let je totiž málo. Často se však říká, že trpělivost růže přináší. A zdá se, že letos konečně jdeme do květu! Hrdě představujeme sedm dokumentárních filmů, které budou pro mladé publikum nejen zábavou, ale především inspirací.

Jsou to filmy o dětech a mladých lidech, kteří úspěšně vzdorují svým handicapům či překážkám, které jim život chystá. Jsou to snímky o výjimečných mladých lidech, kteří mají odvahu, vytrvalost, a především pozitivní náhled na svět.

   

Maďarský snímek Cirkusové bratrstvo (Cirkus Siblings) sleduje nezdolné nasazení studentů cirkusové umělecké školy Imre Barosse. Povznášející dokument Eat / Sleep/ Cheer / Repeat se snaží prozkoumat svět mladých, kteří hledají své místo ve světě prostřednictvím sportu, který milují.  Francouzský film Máme sen (We Have a Dream) nás zase přesvědčí, že život s postižením neznamená vzdát se svých největších snů. Šestice mladých uprchlic ve snímku Řekněme jim o nás (Tell Them about Us) musí čelit nejen typickým výzvám náctiletého života, ale i složitosti adaptace na zcela novou kulturu a prostředí. Odvážný, srdečný a esteticky fascinující hybridní dokument Včelí bodnutí (Sting Like a Bee) představuje skupinu italských teenagerů, kteří s naprostou upřímností mluví o svém každodenním životě, a navíc jsou velkými fanoušky legendárního tříkolového mopedu. Český film Dakar Sistaz sleduje dospívající dvojčata Aliyyah a Yasmeen Kolocovy, které vyhrávají automobilové závody a jejich snem je závodit na Rally Dakar! Dokumentární kolekci uzavírá světová premiéra dokumentu Velký finále PSO (The Grand Finale PSO). Časosběrný dokument o mimořádném hudebním uskupení Police Symphony Orchestra je zároveň osobní výpovědí obyčejných mladých lidí o světě kolem nás.

   

Cirkusové bratrstvo (Cirkus Siblings), Maďarsko, 2023, režie Glória Halász

Eat / Sleep/ Cheer / Repeat, Irsko, 2024, režie Tanya Doyle

Máme sen (We Have a Dream), Francie, 2023, režie Pascal Plisson

Řekněme jim o nás (Tell Them about Us), Německo, Jordánsko, 2024, režie Rand Beiruty

Včelí bodnutí (Sting Like a Bee), Itálie, Francie, 2024, režie Leone Balduzzi

Dakar Sistaz, Česká republika, Česká republika, 2024, režie Jan Těšitel

Velký finále PSO (The Grand Finale PSO), Česká republika, 2024, režie Dominik Kalivoda




Kam dál