30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Dny švédské kinematografie

Astrid (2014) 12

Švédsko | 2014 | 84 min.

Pipi Dlouhá punčocha, Emil z Lönnebergy, Karkulín ze střechy. Knihy Astrid Lindgrenové patří k nejčtenějším na světě. Ale kým Astrid byla a odkud její příběhy pocházely? Snímek skrze unikátní archivní materiály oživuje Astrid pro novou generaci dětí. Nesla si tajemství, jež se pod jejíma rukama proměnilo v příběhy o neohrožených děvčátkách a osamělích klucích. Jako autorka průkopnice poskytovala útěchu a ovlivňovala politiku i veřejnou diskusi. Naučila nás respektu vůči dětem a aktivně vystupovala proti válce, rasismu a jaderné moci. Po takové autorce byl hlad nejen ve Švédsku, ale po celém světě. Čím to ale, že její příběhy tak silně promlouvaly k lidem, neznaje kulturních hranic?

ZeměŠvédsko
Rok2014
Délka84 min
Věková skupina12
JazykŠvédština
TitulkyAnglické, české
Režie Kristina Lindström
Scénář Kristina Lindström
Kontakt Embassy of Sweden

Biografie

Kristina Lindströmová (1957) Autorka, novinářka a filmová dokumentaristka. Vystudovala školu žurnalistiky v Göteborgu. Dlouhodobě působí v mediální sféře – pracovala v novinách, rozhlase i TV. Spolurežírovala oceňovaný životopisný dokument Palme (2012), samostatně pak ve stejném žánru natočila film Astrid (2014).Tento film je součástí pásma Nebojácná Kajsa.

Literatura, Biografie, Dokument

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.