30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Dny švédské kinematografie

Dívka (2009) 14

Švédsko | 2009 | 96 min.

Jemně propracovaný příběh odehrávající se na švédském venkově jednoho léta začátkem 80. let minulého století vynikajícím způsobem vykresluje ony soukromé světy, které si děti vytvářejí, když uniknou z dohledu dospělých. Ani ne desetiletá bezejmenná protagonistka, pihovaté opuštěné ptáče s chmurným pohledem, najde způsob, jak se zbavit nespolehlivé tety a postarat se sama o sebe poté, co rodiče odcestují do Afriky. Dívenka je samotářka a odpuzuje ji povrchní pozlátko, tělesné touhy a neřesti, které pozoruje u dospělých. Nejlépe se cítí ve společnosti vyděděnce Oly, jemuž se při společných výpravách k seníku nebo do lesů svěřuje se svými tajemstvími.

ZeměŠvédsko
Rok2009
Délka96 min
Věková skupina14
JazykAngličtina
TitulkyČeské
Režie Fredrik Edfeldt
Scénář Karin Arrhenius
Kamera Hoyte van Hoytema
Hudba Dan Berridge
Střih Bernhard Winkler
Kontakt The Swedish Film Institute

Biografie

Fredrik Edfeldt (1972) Režisér. Absolvoval studia filmu a komunikace na Stockholmské univerzitě a režii na Stockholmské filmové škole. Mezinárodní respekt a ocenění získal především za svůj celovečerní debut Dívka (Flickan, 2009). Dále je podepsán pod realizací snímku Svatyně (Faro, 2013) či TV seriálů, např. Modré oči (Blå ögon, 2014).

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.