30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Dny švédské kinematografie

Fanny a Alexander (1982) 16

Švédsko, Francie | 1982 | 188 min.

Fanny a Alexander Ekdahlovi patří k prosperující divadelní rodině žijící v Uppsale na počátku 20. století. Jejich otec Oskar v průběhu Vánoc onemocní a umírá a matka Emilie je naprosto zdrcena. Krátce nato se provdá za přísného a náročného biskupa Edvarda Vergeruse. Děti jsou však v novém neradostném domově velmi nešťastné. Obzvláště pak vynalézavý a tvrdohlavý Alexander, který je se svým novým otčímem v neustálém sporu. A tak na scénu přichází židovský majitel starožitnictví a dlouholetý přítel rodiny Isak, který dětem pomůže v jejich riskantním plánu na záchranu a návrat do rodinného sídla Ekdahlů.

ZeměŠvédsko, Francie
Rok1982
Délka188 min
Věková skupina16
JazykŠvédština
TitulkyČeské
Režie Ingmar Bergman
Scénář Ingmar Bergman
Kamera Sven Nykvist
Hudba Daniel Bell
Střih Sylvia Ingemarsson
Kontakt Film Europe

Biografie

Ingmar Bergman (1918–2007) Filmový, divadelní a rozhlasový režisér, spisovatel a dramatik, jeden z nejvýznamnějších filmařů 20. století. Z jeho mezinárodně ceněné tvorby uveďme snímky Pramen panny (Jungfrukällan, 1960), Jako v zrcadle (Såsom i en spegel, 1961) či Fanny a Alexandr (Fanny och Alexander, 1982) – všechny tři oceněné Oscarem.

Drama, Rodina, Dětství, Biografie

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.