30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Soutěž celovečerních hraných debutů - evropské první filmy

Sámská krev (2016) 15

Švédsko, Dánsko, Norsko | 2016 | 110 min.

Skandinávský pohled na hanebnou praxi, užívanou samozvanými „civilizovanými“ zeměmi po celém světě v 19. a 20. století. Ta spočívala v systematickém oddělování domorodých dětí od svých rodičů, jejich vykořenění z domovů a tradičního životního stylu a v jejich nucené integraci do vzdělávacího systému, který jejich zvyky a životní styl považoval za přinejmenším podřadné. Elle Marja je dospívající dívka z etnické skupiny Sámů, která byla ve třicátých letech poslána do internátní školy, jež má domorodce přivést na úroveň „přijatelnou“ pro zbytek švédské společnosti. Zvědavá a natěšená Elle Marja nejdříve v novém prostředí vyniká; zvládá švédský jazyk i jiné předměty bez potíží, zatímco její mladší sestra Njenna se potýká s problémy. Úspěch, o který dívka usiluje, a její intenzivní touha být učiteli přijata se střetávají s internalizací ohavných přednášek o rasách a třídním systému a také s její narůstající sexualitou. To vše brzy vráží mezi ni a její spolužáky klín. Výsledkem je čin, kterého možná nebude mít možnost litovat.

ZeměŠvédsko, Dánsko, Norsko
Rok2016
Délka110 min
Věková skupina15
JazykŠvédština
TitulkyAnglické, české
Režie Amanda Kernell
Scénář Amanda Kernell
Kamera Sophia Olsson, Petrus Sjövik
Hudba Kristian Eidnes Andersen
Střih Anders Skov
Kontakt Film Europe

Biografie

Amanda Kernellová (1986) Švédská scenáristka a režisérka. Absolvovala divadelní scenáristiku, AV média na Biskops-Arnö, kurz scenáristiky na Filmpool Nord a později i režii na Státní dánské filmové škole. Široké uznání získala za svoji krátkometrážní hranou tvorbu, zahrnující mj. snímky Moje prázdninová sestra (Semesterssystern, 2008) či Velká severní hora (Stoerre vaerie, 2015). Debutuje celovečerním dramatem Sámská krev (Sameblod, 2016).

Drama, Rodina, Lidská práva, Příroda, Tradice, Debut, Původní obyvatelé

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.