30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Soutěž celovečerních hraných debutů - evropské první filmy

Lovec much (2016) 15

Norsko | 2016 | 106 min.

Vzestup a pád diktatury v jedné třídě. Snímek se na první pohled zabývá tematikou dětství, má však hluboce politický podtext. Jeho děj se odehrává v Makedonii, kde politika a etnicita stále významně rozdělují obyvatelstvo. V první den střední školy potkávají tři kamarádi nové spolužáky. Učitel Ghani si rychle všimne, že třídu rozdělují staré konflikty. Ghani ztrácí práci kvůli nové vládě, jež chce staré učitele nahradit svými vlastními zástupci, a snaží se ředitele přesvědčit, aby jej nepropouštěl. Oznámí mu svůj záměr nastolit ve třídě smír a začne pracovat na mediaci. Je rozhodnut nevzdat se tohoto úkolu, dokud se skupiny neusmíří. Film o chlapcích, jež opakují spory svých otců, a také zemi, kde souznění se špatnou politickou stranou může mít vážné následky.

ZeměNorsko
Rok2016
Délka106 min
Věková skupina15
JazykNorština
TitulkyAnglické, české
Režie Izer Aliu
Scénář Izer Aliu
Kamera Nils Eilif Bremdal
Hudba Roy Westad
Střih Izer Aliu
Kontakt Norwegian Film Institute

Biografie

Izer Aliu (1982) Albánský scenárista a režisér s makedonskými kořeny, vychovaný ve Švédsku a občanstvím Nor. Absolvoval filmovou školu v Lillehameru. Studentský snímek Hlídat horu (Å vokte fjellet, 2012) jej zařadil mezi sledované režijní talenty z Norska. Předtím než debutoval v Makedonii natočeným celovečerním dramatem Lovec much (Fluefangeren, 2016), režíroval krátký snímek Dobrý život – tam (Det gode livet, der borte, 2014).

Drama, Týmová práce, Debut, Vztahy, Vzdělání, Politika

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.