30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Soutěž celovečerních hraných debutů - evropské první filmy

Léto 1993 (2017) 13

Španělsko | 2017 | 96 min.

V létě roku 1993 se šestiletá Frida po smrti rodičů stěhuje z Barcelony do katalánské provincie k tetě a strýci, kteří se stali jejími zákonní zástupci. Život na venkově není pro Fridu jednoduchý – čas zde běží jinak a přírodní svět venkova je pro ni cizí a tajemný. Navíc má teď malou sestřičku, o níž se musí starat. Musí se tak poprat s dosud nepoznanými pocity – například žárlivostí. Často si naivně myslí, že nejlepším řešením jejích problémů by bylo od všeho utéct. Její noví rodiče se maximálně snaží udržet v životě celé rodiny křehkou rovnováhu a žít normálně. Jejich příležitostné společné návštěvy místních oslav svátků nebo bazénu, společné vaření a poslech jazzu v zahradě přinášejí okamžiky štěstí. Postupně Fridě dochází, že tu zůstane napořád a že se novému prostředí musí přizpůsobit. S končícím létem je nucena uspořádat své city a její noví rodiče se musí naučit ji milovat jako svou vlastní.

ZeměŠpanělsko
Rok2017
Délka96 min
Věková skupina13
JazykŠpanělština
TitulkyAnglické, české
Režie Carla Simón
Scénář Carla Simón
Kamera Santiago Racaj
Hudba Ernest Pipo
Střih Didac Palou, Ana Pfaff
Kontakt NEW EUROPE FILM SALES

Biografie

Carla Simónová (1983) Režisérka a scenáristka ze Španělska. Film studovala v Kalifornii, Barceloně a Londýně. Spolupracovala s katalánskou TV. Později s úspěchy režírovala krátké hrané i dokumentární snímky, např. Narozen pozitivní (Born Positive) a Rtěnka (Lipstick). Debutovala rodinným dramatem Léto 1993 (Estiu 1993, 2016), podpořeným řadou evropských filmových programů. Věnuje se také filmovému vzdělávání dětí a mládeže.

Drama, Rodina, Dětství, Nemoc + smrt, Debut, Empatie, Vztahy, Režisérka

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.