30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Dny švédské kinematografie

Ronja, dcera loupežníka (1984) 8

Norsko, Švédsko | 1984 | 126 min.

Ronja se narodila za velice bouřlivé noci loupežnickému vůdci Mattisovi. Za té bouřky hrom uhodí do Mattisova hradu a rozlomí ho napůl. Po letech se v druhé půlce hradu usadí nepřátelská banda loupežníků s vůdcem Borkou, kterému se stejné noci jako Mattisovi narodil syn Birk. Chlapec se seznámí s Ronjou a stávají se z nich nejlepší přátelé. Sváry mezi oběma tlupami ale pokračují, a tak se děti rozhodnou, že utečou a usadí se v lese. Mattis řekne, že Ronja už není jeho dcera, později se ji ale najde a požádá ji o odpuštění. Obě loupežnické bandy se spojí a uspořádají hon na vojáky, kteří je v lese ohrožují. Nakonec se rozhodnou, že se spojí napořád a Mattis s Borkou svedou souboj o vůdcovství…

ZeměNorsko, Švédsko
Rok1984
Délka126 min
Věková skupina8
JazykČeština
TitulkyBez titulků
Režie Tage Danielsson
Scénář Astrid Lindgren
Kamera Rune Ericson, Pelle Svensson
Hudba Björn Isfält
Střih Jan Persson
Kontakt The Swedish Film Institute

Biografie

Tage Danielsson (1928-1985) Režisér, scenárista, herec. Vystudoval univerzitu v Uppsale. Věnoval se zábavním pořadům, realizoval řadu TV filmů, seriálů i show. Natočil např. celovečerní snímky Jablečná válka (Äppelkriget, 1971), Picassova dobrodružství (Picassos äventyr, 1978) nebo Ronja, dcera loupežníka (Ronja Rövardotter, 1984).

Akce a dobrodružství, Literatura, Rodina, Fantazy, Svoboda

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.