30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Dny švédské kinematografie

Zářící hvězdy (2009) 14

Švédsko | 2009 | 85 min.

Jenně je čtrnáct let, a tak starosti, které má, jsou typické pro mladé dospívající dívky – vzhled, oblíbenost mezi ostatními a chlapci. Jenomže Jennin život není tak jednoduchý. Žije pouze s matkou Liv, která má rakovinu. Jednou při nákupech zkolabuje, a tak se musí obě přestěhovat k babičce. Jennin život prostě nestojí za nic. To život její kamarádky Ullis je stokrát lepší! Na večírek, který u Uliss probíhá, se Jenna zprvu bojí jít. Nakonec se rozhodne přijít – už kvůli Sakkemu a jeho krásným očím, a také kvůli Ullis, jejíž postoj k životu je: „Proč být smutná, když můžeš být veselá?“ A tak se Jenna vrhá do světa večírků, alkoholu a chlapců. Konečně tak nemusí myslet na temné věci.

ZeměŠvédsko
Rok2009
Délka85 min
Věková skupina14
JazykŠvédština
TitulkyAnglické, české
Režie Lisa Siwe
Scénář Linn Gottfridsson
Kamera Andréas Lennartsson
Hudba Kalle Bäccman
Střih Michal Leszczylowski, Margareta Lagerqvist
Kontakt Attraction Distribution

Biografie

Lisa Siweová (1968) Režisérka. Absolvovala režie na Dramatickém institutu ve Stockholmu. Během studií zaujala filmem Narozeniny a jiné katastrofy (Födelsedagar och andra katastrofer, 2000). Debutovala oceňovaným celovečerním dramatem Zářící hvězdy (I taket lyser stjärnorna, 2009). Realizovala také TV seriály.

Rodina, Dospívání, Přátelství, Nemoc + smrt, Vztahy

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.