30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Dny švédské kinematografie

Zozo (2005) 14

Švédsko, Velká Británie, Dánsko | 2005 | 103 min.

Píše se rok 1987 a z Bejrútu, který se nachází v eskalujícím válečném stavu, se snaží uprchnout rodina desetiletého Zoza. Jeho prarodiče emigrovali do Švédska a rodiče mají plán zemi opustit ihned, jak dostanou pasy a výstupní víza. V den, kdy mají své doklady konečně dostat, požádá matka Zoza, ať jde pro něco ven. Tímto mu zachraňuje život – v tu chvíli totiž v domě vybuchuje granát a rodiče zabíje. Zozo nemá jinou možnost, než rychle sebrat pas, letenku a vydat se pěšky na letiště. Ve společnosti svého ptačího miláčka a mladé dívky Rity, která je na útěku z domova, se chlapec vydává na dlouhou cestu, jež bude prvním milníkem k jeho novému domovu.

ZeměŠvédsko, Velká Británie, Dánsko
Rok2005
Délka103 min
Věková skupina14
JazykŠvédština
TitulkyAnglické, české
Režie Josef Fares
Scénář Josef Fares
Kamera Aril Wretblad
Hudba Adam Nordén, Bejar Dilan
Střih Michal Leszczylowski, Kristin Grundström
Kontakt Filmbox

Biografie

Josef Fares (1977) Režisér a scenárista původem z Libanonu. Studoval na Technické fakultě univerzity v Örebro a na Dramatickém institutu ve Stockholmu. V rámci své tvorby se inspiruje autobiografickým pohledem na střet dvou kultur. Natočil např. komedii Honem! Honem! (Jalla! Jalla!, 2000) nebo dramata Zozo (2005) a Leo (2007).

Drama, Rodina, Přátelství, Dětství, Válka, Empatie, Svoboda

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.