30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Dny švédské kinematografie

Iris (2011) 8

Finsko, Švédsko | 2011 | 90 min.

Píše se rok 1890. Iris je osm let a žije ve Stockholmu se svou matkou umělkyní. Iris je předčasně vyspělá a životem ostřílená. Mezi matčinými přáteli, kteří jsou také umělci, se cítí jako doma. A těší se na velké dobrodružství, kterým bude výstava matky Ester v Paříži. V den odjezdu ale zjistí, že Iris do Paříže nakonec nepojede, což dívku úplně vykolejí. Chůva, která jí měla hlídat, se totiž nemůže o ni postarat, jak bylo předem plánováno, a tak ji matka posílá lodí za strýcem až na soustroví Åland – místo, o kterém Iris neví vůbec nic. Poznává zde však nejen své kořeny, ale hlavně má konečně možnost být dítětem.

ZeměFinsko, Švédsko
Rok2011
Délka90 min
Věková skupina8
JazykŠvédština
TitulkyAnglické, simul. překlad cz
Režie Ulrika Bengts
Scénář Annina Enckell, Mikael Wahlforss
Kamera Robert Nordström
Střih Tuomo Leino
Kontakt House of Film

Biografie

Ulrika Bengtsová (1962) Scenáristka a režisérka narozená ve Finsku. Vystudovala Stockholmskou akademii dramatických umění. Režírovala krátké snímky, TV seriály a dokumenty. Debutovala celovečerním filmem pro děti Iris (2011), dále natočila drama Učedník (Lärjungen, 2013) či TV seriál Lola vzhůru nohama (Lola uppochner, 2016).

Akce a dobrodružství, Rodina, Přátelství, Dětství, Příroda, Týmová práce, Tradice

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.