30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Dokumentární film

Našeptávači (2016) 15

Norsko | 2016 | 91 min.

Filmové dobrodružství o dospívání, životním prostředí a původním obyvatelstvu Norska. Ústřední postavou příběhu je mladá domorodá dívka Ellen-Sara Sparrok Larsenová. Je nejstarší dítě v rodině chovatelů sobů. Narodila se, aby pokračovalo v tisícileté tradici svého etnika. Její osudy sledujeme od jejích jedenácti až do současných osmnácti let. Postava Ellen-Sary je jedinečná, protože jako dívka má na bedrech zodpovědnost v udržení rodinné tradice. Dennodenně ji obklopuje nejen svět progresivní norské společnosti, ale také bohaté tradice sámské kultury chovatelů sobů, a tak její životní rozhodnutí jako teenagerky vzbuzují v jejím okolí pochybnosti. Komerční svět je však pro tuto mladou ženu silnou vábničkou.

ZeměNorsko
Rok2016
Délka91 min
Věková skupina15
JazykAngličtina, Norština, Různé
TitulkyAnglické, české
Režie David KInsella
Scénář Klaase Bense
Kamera David Kinsella
Hudba Eugene Levitas
Střih John Grudebekke
Kontakt David Kinsella

Biografie

David Kinsella (1964) Dokumentarista a fotožurnalista původem z Irska a žijící v Norsku. Snímkem Milostné dopisy z dětského vězení (Loveletters from a Children's Prison, 2005) započal úspěšnou filmovou tvorbu, ze které připomeňme např. snímky Nádherná tragédie (A Beautiful Tragedy, 2008), Zabijácká děvčata (Killing Girls, 2009) a Zeď (The Wall (2016).

Dospívání, Dokument, Záhada

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.