30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Letní kino

Dánská dívka (2015) 15

Velká Británie, Belgie, USA, Dánsko, Německo | 2015 | 119 min.

VSTUPENKY na Letní kino zakoupíte v sekci doprovodného programu.
Kodaň, dvacátá léta minulého století. Einar Wegener patří k nejlepším dánským malířům své doby, jeho žena Gerda mu přitom poskytuje maximální podporu a přitom se sama snaží prorazit jako portrétistka. Pozvolné borcení jejich harmonického vztahu odstartuje banální příhoda – Gerdě, která připravuje sérii baletních portrétů, nedorazí figurantka, a Einar svolí, že své ženě bude sedět modelem, oblečený do baletního kostýmu. Intenzivní spojení s ženským elementem v něm rozpoutá emocionální zmatek, s nímž se vyrovnává nejprve hrou na tajemnou dánskou dívku Lili a později sílícím přesvědčením, že jen jako žena dokáže být šťastný. A k dokonalé proměně je ochoten podstoupit cokoliv. Gerda, která jej věrně provází, díky své nové múze Lili sice konečně prorazila jako umělkyně, zároveň však ztratila svou životní lásku.

ZeměVelká Británie, Belgie, USA, Dánsko, Německo
Rok2015
Délka119 min
Věková skupina15
JazykAngličtina
TitulkyČeské
Režie Tom Hooper
Scénář Lucinda Coxon
Kamera Danny Cohen
Hudba Alexandre Desplat
Střih Melanie Oliver
Kontakt CinemArt

Biografie

Tom Hooper (1972) je britský TV a filmový režisér. Absolvoval angličtinu na Oxfordské univerzitě. Prosadil se jako tvůrce TV filmů, seriálů a minisérií, např. Královna Alžběta (Elisabeth I, 2005) či John Adams (2008). V celovečerním filmu se uvedl dramaty Rudý prach (Red Dust, 2004) a Prokletý klub (The Damned United, 2009). Celosvětový úspěch přinesl oscarový historický snímek Králova řeč (The King’s Speech, 2010). Natočil také např. muzikál Bídníci (Les Misérables, 2011).

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.