30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Pocta velikánům - 80 let zlínského filmového studia

Strašidla z vikýře (1987) 8

Československo | 1987 | 79 min.

Terezka přijíždí na prázdniny k babičce a dědovi. Dědeček je vesnický všeuměl a amatérský sochař, který se pokouší o let na rogalu, babička si zas libuje v kouření doutníků. Společná pohoda však netrvá dlouho. Místní zbohatlík Napakunk totiž po dědovi chce, aby mu vyřezal sochu jeho dcery Pepiny, děda ale odmítne – Pepina je tak tlustá, že nenajde dost silný špalek. Napakunk proto porazí památnou lípu, pod níž se kdysi prarodiče seznámili, a přiveze ji dědovi. Ten se rozčílí a Napakunka vyhodí. Ten se pomstí tím, že zničí strašidelnou zahradu vybudovanou pro Terezku. Terezka zachrání pouze malé dřevěné strašidýlko Cvikýře. Ten najednou obživne a začne předvádět strašidelné skutky. Od té chvíle se Napakunk stává obětí soustředěného útoku zlomyslných kouzel…

ZeměČeskoslovensko
Rok1987
Délka79 min
Věková skupina8
JazykČeština
TitulkyBez titulků
Režie Radim Cvrček
Scénář Eduard Pergner
Kamera Karel Kopecký, Arne Parduba
Hudba Ondřej Soukup
Kontakt NFA

Biografie

Radim Cvrček (1931–2004), režisér, scenárista a herec, realizoval podstatnou část své filmové tvorby zaměřené zejména na děti a mládež ve zlínském filmovém studiu. Režii vystudoval na FAMU. Uvedl se celovečerní dobrodružnou komedií Táňa a dva pistolníci (1967), dále natočil např. snímky Dospěláci můžou všechno (1969), Mezi námi kluky (1981) či Třetí skoba pro kocoura (1983). Ve spolupráci s Československou TV režíroval filmy i seriály jako např. Šaty (1972), Spadla z oblakov (1978) či Safari (1991).Toto pásmo obsahuje následující filmy:
Leo u fotografa

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.