30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Mezinárodní soutěž hraných filmů pro mládež

Nika (2016) 15

Slovinsko | 2016 | 92 min.

Příběh šestnáctileté Niky, jejímž největším životním přáním je závodit na motokárách. Dívku inspiroval její otec, který zemřel jako profesionální závodník při autonehodě. Její matka se zcela logicky obává, že po smrti manžela teď ztratí i svou dceru. Její zákaz navštěvování motokárových závodů má ale na Niku zcela opačný efekt. Dívka zanedbává školu, své problémy před matkou tají a navzdory zákazu tajně na motokárách trénuje. Ve chvíli, kdy se Nani, nejlepší přítel jejího otce, nabídne, že jí pomůže dostat se na závod o Adriatický pohár, Nika návrh přijímá. Podmínkou však je, že ukončí školní rok...

ZeměSlovinsko
Rok2016
Délka92 min
Věková skupina15
JazykSlovinština
TitulkyAnglické, české
Režie Slobodan Maksimović
Scénář Matjaž Pikalo / Slobodan Maksimović
Kamera Predrag Dubravčić
Hudba Peter Dekleva, Miha Guštin-Gušti
Střih Jurij Moškon
Kontakt Nora production group

Biografie

Slobodan Maksimović je filmový tvůrce původem z Bosny a Hercegoviny, který v současné době žije ve slovinské Lublani, kde také studoval filmovou a TV režii na Akademii múzických umění. Předtím se chvíli živil jako novinář. Jeho krátké snímky 1/2 (2007) a AgapE (2008) byly s úspěchy představeny a oceněny na mnoha mezinárodních filmových festivalech, stejně jako jeho celovečerní debut – černá komedie Díky za Sunderland (Hvala za Sunderland, 2012).

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.