30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Mezinárodní soutěž hraných filmů pro mládež

Osudu navzdory (2015) 15

Francie | 2015 | 86 min.

Čtrnáctiletý Adama žije společně s matkou ve zchátralém jednopokojovém sociálním bytě. Kvůli přestěhování sem musel opustit nejen svých šest nevlastních bratrů, ale také změnit kamarády a školu. Jeho život, to jsou špatné známky ve škole, kamarádství s vyhlášenými školními sígry, matka, která poslední dávku své životní energie utápí na nočních směnách nestálých pracovních poměrů. A ještě je tu otec, který se ale v jeho životě téměř nevyskytuje. Když šesťák Mamadou, pro kterého je Adama vzorem, narazí po policejní drogové razii v jeho novém bydlišti na kostku hašiše, najde si Adama v suterénu školy místo na to, aby rozjel improvizovanou „kariéru“ dealera s cílem koupit své mámě novou pračku.

ZeměFrancie
Rok2015
Délka86 min
Věková skupina15
JazykFrancouzština
TitulkyAnglické, české
Režie Mathieu Vadepied
Scénář Olivier Demangel and Vincent Poymiro
Kamera Bruno Romiguière
Hudba Flemming Nordkrog
Střih Marie-Pierre Frappier
Kontakt Gaumont

Biografie

Mathieu Vadepied je francouzský scenárista, režisér a kameraman. Má fotografické vzdělání, dlouho působil jako asistent módních fotografů. Realizoval videoklipy a také se propracoval k filmové kameře, kdy začal úspěšně spolupracovat na dílech řady filmových tvůrců. Sám později natočil dokumenty a také dva krátké hrané snímky Dech (Le Souffle, 2003) a Tisíc sluncí (Mille Soleils, 2005). V celovečerním formátu debutoval dramatem Podstata života (La Vie en grand, 2015).

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.