30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Mezinárodní soutěž hraných filmů pro děti

Rošťák Villads (2015) 6

Dánsko | 2015 | 76 min.

Snímek sleduje osudy šestiletého Villadse ve škole i doma. Villads se často dostává do potíží, protože si velmi rád hraje, ale většina jeho pravidel je v rozporu s pravidly dospělých. Děti dnes dospívají až příliš brzy. Jejich ryzí dětské hraní a právo na dětství nahradily dlouhé dny ve škole, hry orientované jen na výsledek a marketing. Hysterie amerických filmů, iPhony, reality show a sociální média z nich učinily rozpačité jedince, kteří jsou zranitelní soudy ostatních. Snímek je vyjádřením odporu vůči příliš brzkému dospívání. Oslavuje naopak představivost a svobodné hraní „na něco“. I když se Villads musí naučit důsledkům svého hraní, jsou to právě dospělí, kteří si z filmu odnášejí skutečné ponaučení – děti totiž musíme nechat žít i podle jejich podmínek.

ZeměDánsko
Rok2015
Délka76 min
Věková skupina6
JazykDánština
TitulkyAnglické, simul. překlad cz
Režie Frederik Meldal Nørgaard
Scénář Frederik Meldal Nørgaard, Kristian Ibler
Kamera Morten Bruus, Claus Sisseck
Hudba Frederik Konradsen, Max Winding
Střih Malte Greis, Søren Ottosen
Kontakt Danish Film Institute

Biografie

Frederik Meldal Nørgaard (1976) je dánský herec, scenárista a režisér. Absolvoval scenáristiku na Dánské národní filmové škole. Jako herec se uplatnil v divadle, filmu i televizi. V roce 2001 založil vlastní divadelní společnost Von Baden. Spolurežíroval krátký kriminální snímek Loupež (Kuppet, 2000), samostatně debutoval v celovečerním formátu autorskou rodinnou komedií Rošťák Villads (Villads fra Valby, 2015), ve které ztvárnil jednu z hlavních rolí.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.