30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Dny francouzské kinematografie

Mikulášovy patálie (2009) 8

Francie, Belgie | 2009 | 91 min.

Malý chlapec jménem Mikuláš si užívá idylické dětství. Má rodiče, kteří jej milují a kamarády, se kterými provádí různé lumpárny. Jednoho dne se však objeví něco, co mu může navždy změnit život. Od rodičů tajně zaslechne, že maminka je těhotná. Nic horšího si neumí představit. Brzy totiž budou mít nového člena rodiny, ze kterého se rodiče budou moct zbláznit. Mikuláš se bojí, že ho kvůli novému bratříčkovi opustí. Se svými přáteli začne přemýšlet, jak se dostat z této svízelné situace. Dětská fantazie nezná mezí, a tak není divu, že hoší plánují získat 500 franků, za které chtějí nechat dítě unést do džungle. Mikuláš však nakonec pozná, jak skvělé je být starším bratrem. Populární knižní příběhy Mikuláše, Kryšpína, Vendelína, Celestína a ostatních se v roce 2009 poprvé od svého vydání dostaly na filmová plátna. Následovalo i pokračování Mikulášovy patálie na prázdninách (2014). Autorem předlohy je René Goscinny, francouzský spisovatel a humorista a scénárista kreslených seriálů s postavou Asterixe.

ZeměFrancie, Belgie
Rok2009
Délka91 min
Věková skupina8
JazykČeština
TitulkyBez titulků
Režie Laurent Tirard
Scénář Laurent Tirard, Grégoire Vigneron
Kamera Denis Rouden
Hudba Klaus Badelt
Střih Valérie Deseine
Kontakt Bohemia Motion Pictures

Biografie

Laurent Tirard (1967) je francouzský scenárista a režisér. Film vystudoval na Newyorské univerzitě. Působil v losangelském studiu Warner Bros. jako lektor scénářů, později psal pro časopis Studio Magazine. Režisérsky debutoval celovečerní komedií Lži a zrady (Mensonges et trahisons, 2004), dále se podepsal pod snímky Molière (2007), Mikulášovy patálie (Le Petit Nicholas, 2009) nebo Asterix a Obelix ve službách Jejího Veličenstva (Astérix et Obélix: Au service de Sa Majesté, 2012).

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.