30/5 — 5/6/2024
64. mezinárodní festival filmů
pro děti a mládež

ARCHIV filmového programmu


Zpět

Sekce: Dny francouzské kinematografie

Knoflíková válka (1962) 8

Francie | 1962 | 90 min.

Příběh malých chlapců z francouzského venkova víc dojímá, než baví… Lovreňáci a Velraňáci jsou dvě party kluků ze sousedních vesnic. S vervou sobě vlastní se nenávidí a bojují proti sobě s odhodláním svých statečných dětských srdcí. Jejich netradiční válečné trofeje – knoflíky, šle a pásky – jsou na druhé straně vykupovány výprasky a tresty stejně urputných rodičů. Chlapci procházejí těžkou zkouškou, která jim dá poznat to nejdůležitější v životě. Autorem klasiky světové literatury je Louis Pergaud, který své dílo napsal jako protest proti válce. Režie se chopil Yves Robert, který se k dětským tématům vrátil i v dalších divácky úspěšných snímcích Tatínkova sláva a Maminčin zámek. Na přelomu 50. a 60. let byla Knoflíková válka nejnavštěvovanějším francouzským filmem.

ZeměFrancie
Rok1962
Délka90 min
Věková skupina8
JazykČeština
TitulkyBez titulků
Režie Yves Robert
Scénář François Boyer
Kamera André Bac
Hudba José Berghmans
Střih Marie-Josèphe Yoyotte
Kontakt Gaumont

Biografie

Yves Robert (1920–2002) byl francouzský všestranný herec, scenárista a režisér. Uvedl se celovečerní komedií Muži myslí jenom na to (Les Hommes ne pensent qu a ça, 1954), slávu přinesl dětský snímek Knoflíková válka (La Guerre des boutons, 1962). V přízni diváků se pak udržel mj. díky komedii Velký blondýn s černou botou (Le grand blond avec une chaussure noire, 1972) či životopisným dramatům Tatínkova sláva (La Gloire a de mon père, 1990) a Maminčin zámek (Le Château de ma mère, 1990).

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.